Surinaamse ouders, dat kon in de winkel eigenlijk toch niet

'Suriname, nou dat moet kunnen', sprak de filiaalchef van de schoenenwinkel tot zijn nieuwe werkneemster, die op een registratieformulier invulde dat haar ouders uit Suriname kwamen....

THOM MEENS

Van onze verslaggever

Thom Meens

AMSTERDAM

De vrouw stapte naar de Commissie Gelijke Behandeling en kreeg woensdag, een jaar na dato, alsnog gelijk. De werkgever heeft onderscheid gemaakt naar ras bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, en dat is in strijd met de wet, stelt de commissie.

De zaak speelde in november 1994 in het Apeldoornse filiaal van een schoenenketen. De klaagster solliciteerde op vrijdag naar een baantje als verkoopster (in oproepdienst) en voerde gesprekken met een mannelijke en een vrouwelijke filiaalchef. Ze mocht de maandag daaropvolgend direct beginnen en werkte ook de woensdag daarna.

Aan het einde van die dag werd het arbeidscontract ter ondertekening voorgelegd, met daarbij het formulier van de Wet Bevordering Evenredige Arbeidsdeelname Allochtonen (WBEAA). Tijdens de derde werkdag, de eerstvolgende maandag, kreeg de vrouw alsnog te horen dat ze werd ontslagen.

Tegenover de commissie ontkende de filiaalchef dat hij de uitspraak 'Suriname, nou dat moet kunnen' had gedaan, maar hij deed dat niet overtuigend genoeg, 'zodat de commissie als vaststaand aanneemt dat de wederpartij deze opmerking heeft gemaakt'. Ook het argument van de winkel dat er niet wordt gediscrimineerd omdat er immers allochtonen worden aangenomen, vindt geen genade bij de commissie. 'Dat betekent nog niet dat de werkgever niet dcrimineert in het vervolg van de dienstbetrekking.'

Ten slotte constateert de commissie dat het laatste argument - de vrouw zou niet in het team passen - evenmin hout snijdt. Het team bestaat uit tien personen, en de vrouw heeft in haar superkorte dienstverband naast de filiaalchefs slechts met drie anderen samengewerkt.

'Er zijn voorts nauwelijks feiten en in het geheel geen bewijzen door de wederpartij aangedragen ter ondersteuning van het standpunt dat verzoekster niet paste in het team. Dit klemt temeer omdat verzoekster wel voorbeelden heeft aangehaald waaruit zij concludeert dat de samenwerking met de collega's goed is verlopen, welke door de tegenpartij niet zijn weersproken.' De vrouw heeft een andere baan, maar beraadt zich op juridische stappen tegen haar werkgever-voor-drie-dagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden