Surinaamse kandidaat is Nederlander

Nederland heeft vrijdag de Surinaamse regering laten weten dat presidentskandidaat Rabin Parmessar de Nederlandse nationaliteit heeft. Het is echter nog onduidelijk of Parmessar die heeft aangevraagd na zijn naturalisatie in 1993 tot Surinamer....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

De kandidatuur van Parmessar, naar voren geschoven door oud-bevelhebber Desi Bouterse, hangt sinds donderdag aan een zijden draad na beschuldigingen in het parlement dat hij ook over een Nederlands paspoort beschikt. Parmessar, die aanvankelijk weigerde uitsluitsel hierover te geven, gaf na de zitting toe dat hij inderdaad een Nederlands paspoort heeft.

De Surinaamse regering onderzocht sinds vrijdag welke nationaliteit de NDP’er heeft. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van Nederland. Tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezing, die tot dinsdag is uitgesteld, moet duidelijk worden of Parmessar zich moet terugtrekken. Als dat gebeurt, wordt president Venetiaan als enige kandidaat bij acclamatie herkozen. Volgens de Surinaamse deskundige en oud-parlementariër Anton Paal, die 26 jaar werkte voor het bevolkingsregister, kan Parmessar zijn kandidatuur alleen nog redden als hij kan bewijzen dat hij na 1993 niet opnieuw de Nederlandse nationaliteit heeft aangevraagd.

Parmessar, die toen Nederlander was, werd in 1993 tot Surinamer genaturaliseerd. ‘Als hij dat kan aantonen, dan is er geen zaak tegen hem’, aldus Paal. ‘Maar als hij na 1993 weer Nederlander is geworden, dan is zijn kandidatuur in gevaar. Want dan is hij volgens de Surinaamse wet geen Surinamer meer en dus niet verkiesbaar.’ Parmessar, die manager is bij de Rotterdamse verslavingszorg-instelling DeltaBouman, kreeg in september 2004 nog een nieuw paspoort van de gemeente Bodegraven.

‘De NDP moet ons geen Nederlander aanbieden als kandidaat’, hekelde fractievoorzitter Otmar Rodgers van de regeringscoalitie Nieuw Front de NDP-keuze. Parmessar bestreed vrijdag dat hij verkeerd heeft gehandeld. ‘Ik ben een genaturaliseerde burger van dit land’, zei hij. ‘Of ik ook een Pakistaanse of een Griekse Nederlander ben, maakt niet uit.’ Hij ontkende dat hij de NDP, en met name Bouterse, informatie had onthouden.

Als Parmessar zich moet terugtrekken, rijst de vraag of Bouterse niet een ernstige inschattingsfout heeft gemaakt. Al begin dit jaar werd Parmessar ervan beschuldigd Nederlander te zijn. Toch besloot Bouterse twee weken terug zijn eigen presidentskandidatuur in te trekken ten gunste van Parmessar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden