Cijfers bij het nieuws

Surinaamse ic’s vol, Nederlands priktempo iets hoger, wereldwijde toename besmettingen stagneert

De belangrijkste coronacijfers van maandag: Surinaamse ziekenhuizen hebben de maximale ic-capaciteit bereikt, het Nederlandse priktempo ligt iets voor op schema en de toename van het wereldwijde aantal besmettingen stagneert na wekenlange stijging.

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Ziekenhuissituatie in Suriname zorgelijk, tekort aan ic-personeel

De ziekenhuizen in Suriname kunnen nauwelijks nieuwe covidpatiënten aan. Op dit moment zijn 26 van de 27 ic-bedden in het land bezet. Er is nog medische apparatuur om 20 nieuwe bedden te creëren, maar er is geen geschikt zorgpersoneel beschikbaar om die te gebruiken. Twee weken geleden piekte het aantal besmettingen in Suriname, dat zo’n 600 duizend inwoners telt, met 106 positieve tests op één dag. Het werkelijke besmettingscijfer ligt waarschijnlijk hoger omdat lang niet iedereen met klachten zich laat testen. De afgelopen dagen zijn de cijfers stabiel. Dagelijks worden nu tussen de 70 en 60 besmettingen gemeld. Het land stelde strenge maatregelen in. Zo gold er enkele weekenden een algehele lockdown. Surinamers mochten tussen vrijdagavond en maandagochtend niet zonder goede reden de straat op. De overheid kijkt of zulke maatregelen weer nodig zijn.

Afgelopen week weer meer geprikt

Het Nederlandse priktempo ligt op schema. Afgelopen week werden 659 duizend prikken gezet, tienduizend meer dan het RIVM verwachtte. Een week eerder was er met 634 duizend prikken nog een afname in het aantal toegediende vaccins. Nederland zit met het huidige priktempo in de middenmoot van de Europese Unie. Naar inwoneraantal prikken we deze week net iets meer dan België en iets minder dan Oostenrijk. In totaal zijn er tot nu toe 5,6 miljoen doses toegediend, omgerekend zo’n 32 per honderd inwoners.

Wekenlange stijging mondiale besmettingen stagneert

Na negen weken van aanhoudende stijging is het aantal wereldwijd geregistreerde coronabesmettingen afgelopen week iets gedaald. Sinds vorige week maandag werden over de hele wereld bijna 5,7 miljoen besmette personen gemeld, zo’n 100 duizend minder dan een week daarvoor. De belangrijkste oorzaak van de daling is de voorzichtige afvlakking van de besmettingen in Azië, het enige continent waar het aantal positieve tests de afgelopen weken flink toenam. Het overgrote deel van de Aziatische besmettingen komt nog steeds uit het zwaar getroffen India. Deze week werden in het dichtbevolkte land ruim 2,6 miljoen besmettingen gemeld. In Europa daalt het aantal gevallen al sinds eind maart. De afgelopen zeven dagen werden 900 duizend besmettingen geregistreerd, een afname van 24 procent ten opzichte van een week eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden