Surinaamse geldpers draait op volle toeren: Centrale Bank wakkert met massaal opkopen van goud inflatie aan

De bankbiljettenpers in Suriname heeft het afgelopen jaar harder gedraaid dan ooit. Het aantal Surinaamse guldens dat in omloop is, groeide met vijf miljard van 22 miljard begin 1994 tot 27 miljard nu....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De inflatie in Suriname (vorig jaar 370 procent) moet volgens het WRI worden teruggedrongen door afschaffing van overheidssubsidies en het stopzetten van het opkopen van goud en deviezen door de Centrale Bank. Omgerekend in Nederlandse guldens is de Surinaamse gulden op dit moment niet meer waard dan eenderde cent.

Vooral het opkopen van goud heeft de geldontwaarding stevig bevorderd. In een poging de Surinaamse gulden 'harder' te maken, heeft de Centrale Bank het afgelopen jaar miljarden guldens uitgegeven aan de opkoop van in Suriname gedolven goud. Dat geld werd door de goudzoekers echter meteen op de zwarte markt omgezet in waardevaste valuta. Doel van de operatie - herstel van vertrouwen in de Surinaamse munt - is volgens het WRI derhalve niet bereikt.

De afgelopen twee jaar was het stopzetten van de bankbiljettenpers een belangrijke Nederlandse voorwaarde voor de volledige hervatting van steun aan Suriname. Begin mei ging minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking echter al akkoord met Surinaamse voorstellen waarin monetaire financiering van het begrotingstekort mogelijk blijft.

Zo besloot de Surinaamse regering de ambtenarensalarissen te verhogen met 200 procent. Tegelijk worden overheidsubsidies afgeschaft op onder meer brood en benzine. De kosten van de salarisverhoging zullen de helft lager zijn dan de opbrengst uit bespaarde subsidies.

President A. Telting van de Centrale Bank is volgens het WRI deels verantwoordelijk voor de explosieve groei van de hoeveelheid bankbiljetten. Andere oorzaken zijn de toevloed van Nederlands geld via illegale wisselkantoortjes, afkomstig van familieleden die hun verwanten helpen overleven. Ook smokkel en drugshandel vergroten de hoeveelheid Surinaamse geld en wakkeren de inflatie aan.

Ook de jongste overheidsmaatregelen zullen dit effect hebben, voorspelt het onderzoeksinstituut, want door de afschaffing van de prijssubsidies zullen de prijzen van levensbehoeften fors stijgen en daarmee ook de inflatie. Het WRI vindt de maatregel niettemin noodzakelijk om op langere termijn een halt toe te roepen aan de geldbehoefte van de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden