Surinaams uit Nootdorp

Nickerie-nasi (voor 2 personen)

PAY-UUN HIU

Ingrediënten

200 gr. rijst (liefst basmati)

2 eetl. Paradise Nasi Kruiden

1 à 2 eieren

olie

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 theel. sambal

200 gr. boontjes of kouseband

ketjap manis

Wat heb jij daar nou?' 'Mmm, dat ruikt lekker zeg!' 'Hee, is de gadogado-express langs geweest?'

Rond etenstijd is het even heel druk bij het bureau van collega R. Het gebeurt niet vaak dat de avondploeg op de redactie zo enthousiast is. Meestal wordt er wat gemompeld over onwelriekende dampen uit de magnetron, die om die reden een zaaltje verderop is neergezet. Maar het bord gebakken rijst van R. heeft een magische aantrekkingskracht.

R. blijft er bescheiden onder. Het is gewoon een zakje, zegt hij. Ooit gekocht op een Haagse braderie of pasar - dat weet hij niet meer precies. Hij liep er rond en rook opeens iets heel lekkers. Dat was nasi met nasikruiden van De Masala Specialist, een onderneming uit Nootdorp die zich heeft toegelegd op specerijen en kruidenmengsels uit het Surinaamse district Nickerie. Sindsdien bestelt R. regelmatig kruidenzakjes via demasalaspecialist.nl. Ze worden ook verkocht in enkele toko's in de Randstad.

Wat er nou zo Nickeriaans aan zijn nasikruiderij is, kan meneer Kobas, alias De Masala Specialist, niet precies vertellen. Ja, hij zou daar even zijn geheime recepten prijsgeven. 'Maar het is de hele smaak bij elkaar, die proef je terug', verklaart Kobas. 'Wie vanuit Nederland naar Nickerie gaat, haalt er vooral masala, nasikruiden en satésauzen. Wij halen de grondstoffen uit Nickerie en India en laten hier onze kruidenmengsels ervan maken.' Want Nickerie is nou eenmaal niet naast de deur.

Het zakje met de krokant gebakken nasikruiden van Kobas bevat op het oog niet heel veel excentrieks: prei, uien, knoflook, ketjap, zout, suiker, laos en kantjoer (de laatste twee zijn wortels die worden gebruikt als smaakmakers in de Aziatische keuken). Maar met twee eetlepels nasikruiden door de rijst ruikt je keuken al gauw als een Oosterse toko.

Kook de rijst gaar en droog. Roer de nasikruiden door de warme rijst en laat goed afkoelen. Als de rijst warm is, blijft hij plakken bij het bakken. Nasi bestaat uit restjes, dus in principe kan er van alles door. Ik hou het simpel met boontjes (wel eerst koken) en ei. Bak het ei en zet het weg. Verwarm de wok en de olie en fruit daarin ui, knoflook en sambal. Voeg dan de rijst en de boontjes toe en bak die goed door met een scheut ketjap. Doe de rijst in een schaal, snijd het gebakken ei in reepjes en leg die over de rijst. Tip van meneer Kobas: strooi er nog wat nasikruiden overheen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden