Surinaams Hof: 'Vervolging Bouterse moet doorgaan'

De Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de 'Decembermoorden' in 1982. Dat heeft het Surinaamse Hof van Justitie bepaald na een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt de NOS dinsdag op basis van berichtgeving van de Surinaamse krant De Ware Tijd.

President Desi Bouterse Beeld anp

Het zogeheten 8 December-strafproces werd in 2012 opgeschort. Dit gebeurde nadat de omstreden Amnestiewet van de net gekozen president Bouterse met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname. Daarmee werd amnestie verleend voor allerlei strafbare feiten, waaronder de Decembermoorden. Veel landen, zoals Nederland, hadden daar felle kritiek op.

De rechtsgeldigheid van de wet werd direct in twijfel getrokken, omdat hij zou ingrijpen in een lopend strafproces. Een Constitutioneel Hof zou in zo'n geval uitsluitsel moeten geven, maar Suriname heeft zo'n Hof nog niet.

Het land heeft wel een Hof van Justitie en daar dienden nabestaanden van de moorden in augustus van dit jaar alsnog een klacht in. De klagers eisten dat dit Hof een bevel tot verdere vervolging zou afgeven. Dat is volgens De Ware Tijd nu gebeurd. De krant spreekt van een 'zeer betrouwbare bron'. Officieel is het besluit nog niet bekendgemaakt.

Advocaat Geert-Jan Knoops, die zich al een tijd bezig houdt met de juridische verwikkelingen rond de Decembermoorden, reageerde vanmorgen op Radio 1 op het nieuws uit Suriname. Hij acht het goed mogelijk dat het Hof van Justitie die beslissing van de krijgsraad van destijds opzij heeft gezet. 'Uit internationale rechtspraak is al gebleken dat amnestie - als gaat om schending van mensenrechten - niet toelaatbaar is.' Het zou volgens hem ook kunnen dat de hele toetsing van de amnestiewet niet goed is geweest, 'omdat je niet mag interveniëren in een lopend strafproces.'

Volgens Knoops zou de weg vrij kunnen worden gemaakt voor verdere vervolging van Bouterse. 'Er zou dan een grondwettelijk hof opgezet moeten worden. En dan zou er een heel andere situatie kunnen ontstaan.'

President Bouterse was ten tijde van de Decembermoorden legerleider en de hoogste man van Suriname dat toen door militairen werd geleid. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij politieke tegenstanders heeft vermoord.

Twijfels over bekentenis Bouterse

Nabestaanden waren vanaf het begin negatief over het gesprek dat Dew Baboeram zou aangaan met Bouterse. Want zou de oud-legerleider, hoofdverdachte van het bloedbad, nou echt opening van zaken geven over de moord in 1982 op vijftien prominente tegenstanders? Hier vijf vragen over het initiatief van Baboeram, broer van de omgebrachte advocaat John Baboeram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden