Supporters verliezen draadje met amateurs

Een aantal sportliefhebbers belde deze week geschrokken en ongerust naar de ombudsman. Boodschap: 'Ik heb me in de krant van maandag suf gezocht naar de voetbaluitslagen.' En een lezer uit Scheemda riep om actie: 'Jos, de voetbaluitslagen staan er niet in!...

Even later werd het me duidelijk dat het om uitslagen van het amateurvoetbal gaat - een tak in de sport die weliswaar op een laag treetje staat, maar hoog scoort in het hart van de supporter. Dit voetbal schuurt immers dicht tegen het buurt- of dorpsgevoel aan; de identificatie met de club gaat misschien dieper en emotioneler dan bij het professionele voetbal. Maar vaak is er bij de amateurs ook sprake van een enorme dosis nostalgie. Dat dunne draadje tussen de oude club en de oude supporter breekt nooit.

Een andere lezer, uit Bergen (Noord-Limburg), heeft het wel en wee van zijn club - verwoord in dat éne regeltje zwart op wit in de Volkskrant - dertig jaar lang kunnen volgen. De uitslagen waren niet alleen een (overlevings)bericht van de club, maar tegelijk de erkenning van laten we zeggen Bergen, Roda '46, de Valleivogels, Irnsum, Stiens, de Volharding, Helmondia, Erp en andere amateurvoetbalverenigingen.

'Daar kijk ik nou echt van op', reageerde de Bergenaar op de boodschap dat de sportredactie geen uitslagen meer publiceert van het amateurvoetbal ónder de hoogste klasse, en van alle andere amateursporten zoals tafeltennis et cetera.

Het verdwijnen van de meeste amateur-uitslagen uit de maandagkrant heeft er weliswaar niet toe geleid dat de brievenbus van de Volkskrant verstopt raakte met protestbrieven, maar het ongenoegen telefonisch en schriftelijk van de supporters was overduidelijk.

De vraag is waarom de sportredactie haar lezers niet tijdig in haar eigen rubriek ingelicht heeft dat gestopt zou worden met de uitslagenservice aan de supporters van amateurclubs? Een redactie die haar lezers zeer hoogacht, moet hen toch fatsoenlijk inlichten over veranderingen die pijn doen? En waarom ermee gekapt wordt.

De sportredactie wijt het aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden dat haar lezers verstoken zijn gebleven van het nieuws dát er gestopt werd met de bewuste uitslagen en waaróm.

Bij de beslissing, realiseerde zij zich niet dat de 'grote klap' - het verdwijnen van de amateur-uitslagen - pas vertraagd zichtbaar zou worden: door de winterpauze was er sowieso geen amateurvoetbal, en daarna volgden nog enkele weekeinden dat vanwege het slechte weer niet gevoetbald kon worden.

Eigenlijk was er bij de sportredactie niet alert nagedacht om de lezers/sportliefhebbers vroegtijdig en op een fatsoenlijke manier te informeren over het schrappen van de uitslagen. Toen bleek dat zij ontbraken, kwamen onmiddellijk de reacties los.

De redactie heeft inmiddels een briefje gemaakt, dat per brief of e-mail aan die lezers wordt toegestuurd die geklaagd hebben over het uitblijven van de amateuruitslagen. De ingreep, zo schrijft de sportredactie, was nodig omdat de (hele) redactie van de Volkskrant per 1 januari honderden pagina's moest inleveren. Reden zijn de dalende inkomsten uit advertenties en de hoge papierprijzen.

Zo is het sportkatern 's maandags geen zeven pagina's dik meer, maar slechts zes. Ook andere katernen - zoals Cicero, Kunst, Traject en Economie - hebben trouwens moeten inleveren. De sportredactie heeft lang gewikt en gewogen welke kopij moest sneuvelen.

Het resultaat: de uitslagen van het amateurvoetbal zijn geschrapt met inbegrip van de resultaten van de (zaal)competitie onder de hoogste klassen. In de tweede plaats wordt het buitenlands voetbal in één verhaal geperst in plaats van de vroegere twee verhalen. Ten slotte: wekelijks wordt niet meer over elke (zaal)sportcompetitie bericht.

De sportredactie meent dat de lezers die de verrichtingen van hun amateurs willen volgen, maar op het internet moeten kijken. De lezer uit Bergen moppert: dat kost je, als je van clubje naar clubje gaat, zeeën van tijd. Na dertig jaar nostalgie geput te hebben uit de Volkskrant rest hem nu slechts het kille, digitale geklik voor een beeldscherm.

Een lezer uit het oosten des lands klaagt voorts over de sportredactie: 'Waarom bevoordelen jullie de Randstadclubs? Want als Twente van Ajax wint koppen jullie: ''Ajax verliest van Twente'' in plaats van ''Twente verslaat Ajax''.' De sportredactie: de uitslag is toch dezelfde?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden