Supporters Kroes geven strijd niet op

Achtergrond..

BRUSSEL/DEN HAAG Nederland wil Neelie. Onder dat motto spoort de VVD in de Tweede Kamer vandaag het kabinet-Balkenende aan alles op alles te zetten om partijgenote Kroes te handhaven op haar prestigieuze positie binnen de Europese Commissie. Zowel in binnen- als buitenland geniet de commissaris voor Mededinging aanzien. In eigen land loopt zelfs de linkse oppositie weg met de liberaal Kroes, die er niet voor terugdeinst het ‘grootkapitaal’ aan te pakken.

De kans dat Nederland door een vrouw naar voren te schuiven als eurocommissaris opnieuw een zware portefeuille in de wacht sleept, neemt volgens bronnen in Brussel en Den Haag toe. Onder de kandidaten die twintig Europese regeringen inmiddels bij Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben voorgedragen, zijn slechts drie vrouwen. Barroso vindt dat onvoldoende, evenals het Europees Parlement, dat diens nieuwe team moet goedkeuren. De huidige Commissie telde tot voor kort acht vrouwen.

Te midden van alle speculaties over de vraag of premier Jan Peter Balkenende de nieuwe ‘president van Europa’ wordt, is de Nederlandse kandidaatstelling voor de Europese Commissie op de achtergrond geraakt. Kroes liet eerder weten in Brussel te willen blijven. Maar ze zei te beseffen dat ze de verkeerde ‘politieke kleur’ heeft: de VVD is oppositiepartij. Ze geloofde er zelf niet meer in.

Sinds enkele dagen lijken de kansen voor Kroes te keren. Premier Balkenende zei vrijdag dat ‘er geen kruis door haar naam staat’. Ze figureert volgens hem op ‘een lijstje’ van kandidaten, maar ze is zeker niet de enige gegadigde.

Balkenende beschouwde het in 2004 als een persoonlijk succes dat hij Kroes te elfder ure benoemd kreeg als commissaris voor Mededinging. Zijn troefkaart was dat Barroso – ook toen al – snakte naar capabele vrouwen voor zijn ploeg.

Barroso’s enige ‘wapen’ om nu meer vrouwen aan te trekken, is de hoofdsteden die nog geen keuze gemaakt hebben te verleiden met een interessante post.

Die wens, gevoegd bij Kroes’ nationale en internationale faam, vergroot haar kansen. Het kabinet zou bovendien het Haagse verwijt van achterkamertjespolitiek (de coalitiepartijen regelen het onderling) kunnen pareren. Op de vraag of de kwaliteit van een kandidaat zwaarder weegt dan zijn of haar politieke kleur, antwoordde staatssecretaris Frans Timmermans (Europese zaken, PvdA) onlangs met een volmondig ‘ja’.

Kroes liet aanvankelijk weten alleen een tweede termijn op dezelfde post te ambiëren. Maar nauw betrokkenen menen dat ze nu ook ‘in’ is voor een andere portefeuille in de economische sfeer, zoals Interne markt en handel.

In de Financial Times braken Kroes, haar collega Margot Wallström en Diana Wallis, vicevoorzitter van het Europees Parlement, maandag een lans voor meer vrouwen in Brusselse topbanen. De benoeming donderdag van zowel een Europese ‘president’ als een EU-minister voor Buitenlandse Zaken, en vervolgens de samenstelling van de nieuwe Commissie, moet volgens de drie worden benut om de mannelijke dominantie te doorbreken – omwille van de kwaliteit en legitimiteit van het bestuur van de EU.

Haagse bronnen benadrukken dat deze oproep niet direct naar Kroes hoeft te leiden. Ook CDA en PvdA hebben capabele vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden