Supporters betalen boete van FC Twente

Supportersvereniging De Vriendenkring betaalt de boete die FC Twente opgelegd kreeg door de licentiecommissie van de KNVB. 'We hebben besloten tot een gift van 45.250 euro', schrijven de supporters op hun website. De boete is onderdeel van een straf, die Twente kreeg voor het misleiden van de licentiecommissie.

Hakim Ziyech (links) sterspeler van FC Twente.Beeld photo_news

'Met verbijstering hebben we kennis genomen van het besluit van de licentiecommissie om de club ongenadig hard te straffen voor (vermeende) misstanden van twee personen', schrijft het bestuur van de supportersvereniging. De supporters verwijzen daarmee naar oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan.

De KNVB heeft de voetbalclub gestraft voor een deal met investeringsmaatschappij Doyen. Stukken uit de overeenkomst tussen Twente en Doyen verschenen eind november op de website Football Leaks. Uit die documenten blijkt, zo meldde de licentiecommissie dinsdag, dat Twente doelbewust de commissie misleidde en bepaalde toevoegingen in het contract met Doyen verzweeg.

Bovenop de boete van ruim 45 duizend euro oordeelde de licentiecommissie van de KNVB dat de club drie jaar geen Europees voetbal mag spelen. Bovendien dreigt de eredivisionist de licentie voor profvoetbal kwijt te raken als FC Twente voor 1 mei niet voldoende heeft aangepast binnen de club.

FC Twente is verplicht mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek en dient de aanbevelingen die daaruit voortkomen door te voeren, anders moet FC Twente zijn licentie voor profvoetbal alsnog inleveren.

'Wij respecteren het oordeel van de licentiecommissie en aanvaarden de opgelegde sancties. Wij tekenen dus geen beroep aan', zegt de club in een persbericht.

Reactie FC Twente

'Deze sancties hebben grote impact. De kern van onze club, het voetbal, wordt er hard door geraakt. Wij zullen de komende seizoenen hoe dan ook niet mogen deelnemen aan Europees voetbal. Dat doet pijn. Niet alleen bij spelers en staf, maar ook bij onze supporters, sponsors, medewerkers, vrijwilligers en alle anderen die met hart en ziel achter FC Twente staan', reageert de club.
'Het mag duidelijk zijn dat wij alles in het werk stellen om nooit meer in een dergelijke situatie terecht te komen. Dit willen wij als club nooit meer meemaken.'

Zestiende

De KNVB hoopt dat Twente behouden blijft voor het profvoetbal in Nederland, aldus de bond. De voetbalbond legt de handelwijze van Twente en Doyen nog wel voor aan de aanklager openbaar voetbal en de FIFA. Die moeten oordelen of er, naast de regels van de licentiecommissie, nog andere regels zijn overtreden.

'De licentiecommissie heeft het handelen van Twente inzake het contract met Doyen beoordeeld. Daaruit is gebleken dat de licentiecommissie is misleid. Daarvoor zijn straffen opgelegd. De aanklager betaald voetbal gaat nu puur inhoudelijk naar de contracten kijken', zegt een woordvoerder van de KNVB tegen de NOS. De aanklager betaald voetbal kan als straf punten aftrekken.

De voetbalclub, in 2010 nog landskampioen, presteert dit seizoen zeer teleurstellend in de competitie en kan door puntenaftrek nog verder in de problemen komen. De club heeft veel spelers moeten laten gaan en staat nu op de zestiende plek op de ranglijst.

FC Twente won afgelopen weekend met 2-1 van de Graafschap.Beeld photo_news

Transferrechten

FC Twente had in het seizoen 2013/2014 geld nodig. In ruil voor een deel van transferrechten van zeven spelers, kreeg de club in één keer 5 miljoen euro. Toenmalig commissaris Van der Laan zei dat de overeenkomst FC Twente de kans gaf 'een volgende stap te maken'. In het jaarverslag schrijft Twente dat Doyen de club ondersteunt 'via haar netwerk en expertise op voetbaltechnisch en marketinggebied'.

In de praktijk sloot FC Twente een soort wurgcontract, waarbij de club verplicht was in te stemmen met een transfer van een speler als een bod gelijk of hoger was dan de marktwaarde van die betreffende speler. Wilde Twente dat niet, dan moest Doyen worden gecompenseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden