Supporter Maassen stal PSV-trofee en heeft spijt

Een fenomeen waar veel sportclubs, mits succesvol, last van krijgen: fans die trofeeën ontvreemden. Een kampioensschaal, zomaar een bokaal of een simpel vaantje blijken onweerstaanbare hebbedingen voor supporters....

Robert van Gijssel

In 1983 werd de door het Braziliaanse voetbalelftal gewonnen World Cup gestolen. De diefstal is nooit opgehelderd en men gaat er inmiddels van uit dat de gouden trofee is omgesmolten. In Engeland werd dezelfde beker in 1966 ontvreemd tijdens een tentoonstelling. De dief vroeg een losgeld van 150 duizend pond. Honderden rechercheurs werden ingezet om de nationale trots op te sporen maar uiteindelijk vond het daarna op slag wereldberoemde hondje Pickles de cup, gewikkeld in een krant, onder een struik.

Maar soms wordt er gelukkig ook weleens wat nederig terugbezorgd door een berouwvolle fan. Woensdagavond bijvoorbeeld in het NOS-programma Na Elven. Daar vloog cabaretier en PSV-supporter Theo Maassen oud-PSV'er Stan Valckx om de hals, smekend om vergeving voor de diefstal van de UEFA-beker uit 1978, althans, de replica daarvan. Het gestolene werd voor de ogen van de stomverbaasde studiogast en presentator Jack van Gelder uit Maassens tas gehaald en op tafel gezet.

Maassen was volgens de NOS uitgenodigd 'om als erkend supporter wat over PSV te praten'. De programmamakers waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van de op handen zijnde stunt. Hoe Maassen met bokaal en al onopvallend kon aanschuiven aan de studiotafel is de NOS nog een raadsel.

De cabaretier Maassen schuwt na zijn publiekelijke mea culpa de media. Van een publiciteitsstunt is volgens Maassens agent Robert-Jan Grünfeld dan ook geen sprake. 'Het is allemaal oprecht. Theo heeft werkelijk spijt van de diefstal.' Maassen beweerde woensdagavond de trofee in augustus vorig jaar te hebben ontvreemd uit onvrede over de commercialisering van zijn geliefde vereniging.

PSV is intussen nogal boos op supporter Maassen, vooral vanwege de manier waarop deze voor de camera spijt zat te hebben. Woordvoerder Pedro Salazar: 'Als Maassen nu heel stilletjes met berouw het stadion was binnengekomen, hadden we er misschien nog een pilsje over kunnen drinken. Maar dat je aan een miljoen kijkers berouw toont, ik zou me doodschamen. Want een trofee is het kostbaarste bezit van een club, daar moet je afblijven, vinden ook de supporters.'

Ger van Os, voorzitter van de supportersvereniging van PSV: 'Sommige jongere fans kunnen wel lachen om de actie van Maassen. Ik niet. We missen ook nog een kampioensvlag van PSV. Het gaat hier wel om onze relikwieën. Misschien kan die vlag nu ook eens worden teruggebracht?'

Volgens de Eindhovense politie wordt Maassen binnen enkele dagen verhoord. PSV had al in augustus vorig jaar aangifte gedaan van diefstal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden