Opinie

Superstormbestendig? Niet echt

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 8 november.

null Beeld
Beeld

Brief van de dag: superstormbestendig? Niet echt

Nederland is superstormbestendig (Ten eerste, 7 november). Met deze mededeling opent het artikel over de veiligheid van de kust. De laatste zwakke schakel in de kustverdediging wordt ceremonieel gesloten door minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij blijkt vooraf al lekker opgetogen over deze historische dag. Voortaan mogen de stormen komen. Alleen eentje met een uitzonderlijke kracht, eentje die maar een keer in tienduizend jaar zou kunnen voorkomen, kan voortaan bij ons de deur nog openbreken. Ga maar lekker proberen, dat lijkt zo ongeveer de stemming bij Rijkswaterstaat. Maar wat klopt er eigenlijk van dit verhaal? Rijkswaterstaat hanteert namelijk voor verschillende delen van Nederland verschillende veiligheidsnormen. Deze normen hangen samen met het type risico en met de economische gevolgen van dijkdoorbraken. Zo mogen bepaalde rivierdijken, en hier en daar een zeedijk van een kleine dijkring, vaker doorbreken dan volgens bovengenoemde norm, omdat de gevolgen te overzien zijn. Niks mis mee. Maar waarom deze juichtoon, als die superstormproof-norm vooral lijkt te gelden voor de Randstad? Neem als voorbeeld dijkring 6, die vrijwel heel Noord-Nederland beslaat. Daar is de norm een storm met de kracht van een keer op vierduizend jaar. En aan de Groningse kust zijn drie plekken die op dit moment nog eerder zouden kunnen doorbreken. Dit is informatie uit het rapport Eindrapport Veiligheid in Nederland in kaart van dezelfde Rijkswaterstaat, en ondertekend door dezelfde minister, in 2014 (document HB 2540621). Feiten van Rijkswaterstaat die elkaar tegenspreken. Welke Rijkswaterstaat heeft gelijk? Een mooi gevalletje factcheck.

Jan ten Brummelhuis, sociaal geograaf, Groningen

De hoek in meppen

Als je de tegenstander in een hoek drukt waar hij niet thuishoort, kun je makkelijker op hem in meppen. Dit is wat De Hond doet in het spellingsvereenvoudigingsdebat. Hij zegt dat alle reacties in de Volkskrant van het soort waren 'ik vind het vreemd staan, dus ik ben mordicus tegen'. Maar zo infantiel waren die reacties niet. Integendeel, ze kwamen er alle in essentie op neer, dat door De Honds voorstellen de taal een belangrijke, zeg maar gerust onontbeerlijke, nuanceringsmogelijkheid wordt ontnomen, waarmee de kans op misverstanden toe- in plaats van afneemt. Reigedrag zie je in een dans, rijgedrag in het verkeer. En in ieder geval zal in mij geen enkele vogel ooit een ij leggen.

Linie Plukker, Wijchen

Steekproef

Maurice de Hond beweert (O&R, 7 november): 'Alle reacties in de Volkskrant waren dus van de categorie 'het maakt mij niet uit of het een voordeel voor kinderen op school oplevert, maar ik vind het vreemd staan dus ik ben - mordicus - tegen'.' Heeft hij om tot deze conclusie te komen een steekproef genomen en toevalligerwijs alleen de reacties gepeild die niet ingaan op de voor- en nadelen voor kinderen? De ingezonden brieven van Gerard Verhoeven, spellingdeskundige en Erik Moonen, docent aan de Universiteit Hasselt (O & D, 3 november) en de column van Aleid Truijens (Ten eerste, 5 november) doen dit namelijk wel.

Klaas Nauta, Ezinge

Gecondoleerd

In het verslag van de wedstrijd Go Ahead Eagles - Feyenoord vindt verslaggever Guus Peters het een mooi gebaar van de Go Ahead Eagles-supporters dat ze in de 52ste minuut een staand applaus geven voor Vilhena, speler van Feijenoord die in het stadion aanwezig was (Sport, 7 november). En waarom deden ze dat? Omdat zijn moeder op 52-jarige leeftijd is overleden.

Dat de spelers van Feyenoord meeleven met hun collega is begrijpelijk maar dat een heel stadion probeert mee te leven met Vilhena vind ik schromelijk overdreven. Maar het past in een trend waar alles wat met de dood te maken heeft steeds meer in de publieke ruimte beleefd schijnt te moeten worden.

Op Facebook worden berichten over overleden familieleden of huisdieren in grote getale geliked met een huilende emotiocon en wordt het één groot condoleanceregister. En dat terwijl er al zoveel online-condoleanceregisters bestaan waar je bijkans voor iedere overleden cavia je digitale deelname kan betuigen. Ik vraag me met regelmaat af waar die behoefte aan gedeelde, openlijke rouwverwerking met volstrekt onbekenden vandaan komt.

Frans Leliveld, Amsterdam

Leve Astrid

Sheila Sitalsing heeft het boek van Astrid Holleeder over haar familie al in handen (Ten eerste, 7 november), ik heb zaterdag ademloos het interview in de Volkskrant gelezen. Wat een dappere vrouw, die Astrid, wat een moed is nodig om zo'n inzage te geven in een meer dan ongemakkelijke jeugd. Ik hoop voor haar dat het recht zegeviert zodat zij de resterende tijd onbezorgd kan genieten van haar dochter en kleinkind. Rechters, aanklagers, politie, doe iets, voordat haar criminele broer haar lot bepaalt! En laat niet toe dat we deze moedige vrouw postuum gelijk moeten geven...

Sylvia Greijdanus van der Putten, Leunen

Google en privacy

In de Volkskrant van 4 november lazen we een opiniestuk van advocaat Berber Brouwer, dat ingaat op de privacyvoorwaarden van Google. Het stuk bevat volgens ons een aantal feitelijke onjuistheden, die we graag willen rechtzetten.

Eind juni hebben wij inderdaad een van onze privacyvoorwaarden gewijzigd. Zowel Nederlandse als internationale media hebben daar destijds over geschreven. Onze gebruikers krijgen een expliciete notificatie waarin de verandering wordt uitgelegd. Vervolgens mag elke gebruiker zelf kiezen: wel of niet accepteren?

Als u als Google-gebruiker de verandering accepteert, geeft u Google toestemming meer gegevens te combineren en daardoor relevantere advertenties te tonen. Bovendien krijgt u meer controle over de advertenties die u ziet. Ergert u zich bijvoorbeeld aan een bepaalde advertentie op uw computer? Als u die weg klikt, ziet u die ook niet meer op uw mobiel en tablet.

Deze verandering is voor bestaande gebruikers helemaal optioneel, of opt-in, in vakjargon. U bepaalt zelf of u de nieuwe privacyvoorwaarde accepteert of niet.

Kiest u voor het laatste, dan blijft alles bij het oude. Overigens kunt u op elk moment van gedachten veranderen. 'Daar zouden meer techbedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen', zei burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom daarover destijds tegen RTL Nieuws.

Rachid Finge, Google Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden