Supersnelle sushisalade

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: supersnelle sushisalade. Maaltijdsalade voor 8 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Leuk hoor, dat je tegenwoordig sushi kunt krijgen bij de supermarkt. Poepduur, dat wel, en nogal smakeloos en droog. Dan kun je beter naar de Japanner gaan, maar in die sushi zit vaak nogal dubieuze vis. Ik weet het, er bestaan allerlei handige apparaatjes en trucs waarmee je zelf sushi kunt maken; maar het kost me nog steeds te veel tijd. Vooral omdat ik zelden denk 'kom, laat ik vanavond eens sushi maken voor ons tweeën'. Nee, mijn sushi-ambities spelen vooral op wanneer ik veel mensen over de vloer krijg, voor een feestje of zomaar, omdat ik zin had in een gezellig etentje. Zo waren we gisteravond opeens met zijn zessen, de katten, ook fervente sushiliefhebbers, niet meegerekend.

Soms krijg ik dan, deels door de stress, een tamelijk geniale inval. Waarom geen sushisalade gemaakt? Niks pielen en rollen, maar alles samen in een schaal. En met ASC-surimi, al mag u er van mij ook wat MSC-tonijn door doen. Vega's kunnen de surimi vervangen door reepjes omelet: bak een platte omelet van 6 eieren, een eetlepel water en 3 eetlepels sojasaus. Laat afkoelen en snijd in reepjes.

Alle ingrediënten waren verkrijgbaar bij de Albert Heijn in mijn naburige vinexvlek. Je kunt overgebleven salade in de koelkast nog 2 dagen bewaren.

Bereiding

Kook de rijst minstens 4 uur van te voren net gaar en droog. Laat 10 minuten staan, maak los met een vork en laat afkoelen in een grote kom. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bestrooi de komkommerreepjes gul met zout en laat ze uitlekken in een vergiet of zeef. Haal de norivellen een paar keer door de gasvlam van het fornuis om ze knapperig te roosteren (of gebruik een aansteker). Knip ze in kleine reepjes. Snijd of hak de zeewiersalade grof.

Schep eerst de olie en de rijstazijn en vervolgens de sojaboontjes, lente-ui, surimi, zeewiersalade en avocado door de rijst. Schep vlak voor het serveren de komkommer en nori erdoor. Verdeel over kommetjes en bestrooi met sesamzaad. Eet direct en laat iedereen aan tafel sojasaus en rijstazijn naar smaak toevoegen. Wasabi mag ook, maar dat overheerst wel snel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

320 g. pandanrijst
1/2 komkommer, in kleine reepjes
2 vellen nori (zwart zeewier)
2 bakjes zeewiersalade à 125 g (visafdeling)
4 eetl. zonnebloemolie
12 eetl. rijstazijn
200 g gedopte verse groene sojabonen (groenteafdeling)
6 lenteuitjes, in ringetjes
250 g. ASC-surimiflakes (of omeletreepjes)
2 net rijpe avocado's, in stukjes
1 eetl. sesamzaad, geroosterd
Erbij: Japanse sojasaus, rijstazijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.