Volkskrant AvondWoensdag 14 oktober

Supersnelle blaastest voor corona moet maatschappij weer op gang brengen | Claudia de Breij over haar afgelaste première: ‘We hebben staan janken in de coulissen’

Redactie
Medewerkers van LUMC demonstreren de corona-ademtest. Beeld Eva Faché
Medewerkers van LUMC demonstreren de corona-ademtest.Beeld Eva Faché

Nieuws

Supersnelle blaastest voor corona moet maatschappij weer op gang brengen
Wie volgende maand naar de teststraat gaat voor een coronatest, krijgt bij de ingang wellicht eerst een blaasproef. Een in Nederland ontwikkelde ademmeter kan bij ongeveer driekwart van de bezoekers direct zeggen dat ze geen covid hebben, als ruwe voorselectie bij de teststraat.

OMT-voorzitter Van Dissel: wellicht Kerstdagen in lockdown
Nederland moet zich opmaken voor een taaie strijd tegen covid-19. Het duurt ‘tot december en misschien tot januari’ voordat de huidige opleving van het virus is bedwongen en we terug zijn op een veilig risiconiveau.

Het nieuws in vijf minuten
Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Live: SEH-artsen: ‘Ook acute zorg in de knel’ | Toch geen verbod op gebruik softdrugs op straat in avond en nacht
Nederland gaat vanaf vanavond 22.00 uur in ‘gedeeltelijke lockdown’. Zo gaan restaurants en cafés voor ten minste vier weken dicht en zijn evenementen verboden. Volg in dit blog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Treurig ‘happy hour’: cafés doen tapbier nog snel in de uitverkoop, maar nergens is het feest
Cafés door heel het land bieden hun klanten woensdag op de laatste kroegavond het tapbier met fikse kortingen aan. Roos, een van de barvrouwen van café Bakker in Tilburg, windt er geen doekjes om. ‘We doen alle tapbier voor de halve prijs.’

Aanraders

Eurocommissaris Margrethe Vestager: ‘De wereld is een puinzooi’
Voor bijna 3.000 miljard euro aan overheidssteun voor bedrijven heeft Europees Commissaris Margrethe Vestager in deze coronacrisis al goedgekeurd. Meer dan de helft is voor Duitse ondernemingen. Nemen de verschillen tussen eurolanden zo niet enorm toe?

Eurocommissaris Margrethe Vestager. Beeld Bloomberg via Getty Images
Eurocommissaris Margrethe Vestager.Beeld Bloomberg via Getty Images

Raven ten tijde van corona: het kán, maar wel in een cirkel van 1,5 meter
Onder nachtbrakers leeft het gevoel dat het belang van feesten door de ‘stijve’ landbestuurders niet serieus wordt genomen. En dus gaan bij dertig clubbers de remmen volledig los tijdens een bijeenkomst in het Bellevue Theater. Raven ten tijde van corona: het kán.

2,6 miljoen nertsen zijn inmiddels vergast vanwege corona. Wie of wat besmette de nertsen?
Meer dan de helft van de nertsensector in Nederland is weggevaagd sinds de uitbraak van covid-19. En ondanks alle maatregelen stopt het maar niet. Wie of wat besmet toch al die nertsenbedrijven?

Op de dag van haar première ging Carré weer dicht: ‘We hebben staan janken in de coulissen’
Tot en met 22 oktober zou Claudia de Breij twee keer per dag in Carré staan met Hier ben ik, alle shows waren uitverkocht.

Václav Marhoul verfilmde The Painted Bird. Een gruwelijke film, die volgens Marhoul gaat over liefde
Eindelijk is Jerzy Kosinski’s controversiële oorlogsroman The Painted Bird (1965) verfilmd, over een Joods jongetje op de vlucht tijdens WOII. De Volkskrant sprak regisseur Václav Marhoul.

Ik kan niet wachten tot ze bij m’n moeder in het verpleeghuis langskomen met een sind-bernard
De moeder van Sylvia Witteman heeft een nieuwe heup gekregen en ligt in een verpleeghuis. ‘Het huis heeft een ironisch lieflijke naam voor een treurige flat vol zieke mensen in een ongezellige buitenwijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden