Superslank, superverveeld, superlang

Tips

Wie de soms onnavolgbare 'feis kontrol' bij Moskouse clubs wil omzeilen, kan bijvoorbeeld terecht bij B2 (www.b2club.ru), een club waar op verschillende verdiepingen alles tegelijk gebeurt: live concerten, een restaurant met jazzbands en een dansvloer waar Russische en westerse hits gedraaid worden.


Ook glamour valt eenvoudig op te snuiven: loop naar binnen bij het Ritz Carlton hotel, neem de lift naar de bovenste verdieping en je loopt zo de 02 Lounge binnen, met een magnifiek uitzicht over het Kremlin. James Bond-gevoel gegarandeerd, maar liever wel rugzak en gympen thuislaten.


Wie niet bang is en nog hogere ambities koestert: probeer de huiskamerchic van The Bar (www.thebar.su, bij het Metropol Hotel) of het imponerende stadsuitzicht bij Krisja Mira, beide weer wel met 'feis kontrol'. Grote dansclubs zijn ruim voorradig in Moskou, maar voor echte technofans is Arma17 (www.arma17.ru) de beste plek. Rustiger vertier, van jazz tot akoestische gitaarmuziek, is te vinden in bijvoorbeeld het sfeervolle Masterskaja (www.mstrsk.ru) nabij het Bolsjoi Theater, of in club Zavtra . In beide gelegenheden kun je ook dineren.


Serene rust heerst in Kvartira 44 (www.kv44.ru), klein en huiselijk, pal in het centrum gelegen en op een steenworp van Majak. Het is de beste uitvlucht uit de Moskouse hectiek.


Glamour

'Er kan absoluut geen discussie over bestaan dat Soho Rooms dé club is in Moskou voor oligarchen', zo bezweert medewerkster Anastasia vooraf. Belofte maakt schuld, die Soho Rooms al middels de meterslange rij dure bontjassen in de garderobe inlost.


De club is een verzameling aanpalende vertrekken in een stulpje dat vanaf het boventerras een fantastisch uitzicht biedt over de Moskourivier. Daaronder: een wijnkamer, een zitkamer, een loungeroom en twee danszalen. Marmer, kalfsleer, strakke sierkandelaars en verzilverde kroonluchters - alle stijlen mogen, als het er maar chic en duur uitziet.


De bovenste danszaal heeft een zwembad, maar dat is nu bedekt door een vloertje waar twee geblinddoekte elfjes met zijden vleugels op dansen. De dansvloer beneden zou John Travolta zeker bekoord hebben: met zijn discoballen en glittershows appelleert het direct aan het Saturday Night Fever-gevoel.


Maar we zijn in Soho Rooms, dus terwijl Charlie St. Tropez, een grote, over het podium stampende man, omringd door glamourgirls in groene glitterpakjes, zijn discohits opdreunt, dalen vanaf het plafond plotseling meer in groen gestoken glitterengeltjes op het publiek neer. Aan het einde van Charlie's show volgt een kanonschot confetti, waarna een klassieke meestamper weerklinkt: Moscow never sleeps.


Wie bevolken nu de Soho Rooms op een gemiddelde zaterdagavond? Gorilla's en supermodellen, zo lijkt. Buiten is de feis kontrol in handen van een stel gorilla's en binnen bewaken grote aantallen gorilla's de toegang tot de vele VIP-loges, die weer bevolkt worden door verwante types, vanavond zijn dat breed geschouderde Tsjetsjenen die rondslenteren in spijkerbroek en t-shirt en vanaf hun bordes neerkijken op de soms fantastisch uitgedoste dames van het type superslank, superlang, superverveeld.


Toegang is gratis, een VIP-tafel reserveren voor vier personen kost 1250 euro (hapjes en drankjes inclusief), en voor minder dan 9000 euro kun je er met een groep van twintig een feestje bouwen. Inderdaad, de ultieme plek voor wannabee oligarchen. Maar een Mojito kost aan de bar slechts 550 roebel, 13,5 euro - is dat niet een beetje cheap?


www.sohorooms.com


Paradijs

Een goed avondje uit eindigt in het paradijs en voor deze categorie is de club met die naam - Raj - uiterst geschikt. Raj is gelegen in het gebied van de Rode Fabriek, eens een monumentale chocoladefabriek aan de Moskourivier, nu een hippe verzameling bars, clubs en expositieruimtes - het antwoord van libertijns Moskou op de aan de andere oever gelegen enorme Chistus Verlosser Kathedraal, die onder president Jeltsin is herrezen.


Ook Raj kent geen entreeprijs, maar een des te stevigere feis kontrol, met VIP-tafels die vanaf 1250 euro kunnen worden gereserveerd. Maar wie wil zo'n tafel reserveren als alles op de dansvloer gebeurt? Het paradijs bereik je via een smalle trap omhoog, vanwaar je een soort Indiase jungle binnentreedt, compleet met in de muren verwerkte lianen, Indische Godsbeelden, olifantenkoppen, eenhoorns en boeddhistische tempels waar tequila wordt geserveerd. Tussen dit visuele geweld zijn op vier verhoogde podiumpjes schaars geklede danseressen zichtbaar. Voor zover de grote dansvloer van Raj wordt bevolkt door mannen, zijn het types die ofwel zo'n VIP-tafel hebben gereserveerd, ofwel door de portiers als 'intelligent' zijn beoordeeld; anders kom je er niet in.


De muziek is laat in de nacht nog altijd strak en pompend. Als na vijven een in rood gehuld prinsesje kokhalzend en struikelend de trap naar de garderobe afdaalt, wordt ze er opgevangen door een jongeman. Hij spreekt haar toe, pakt haar om haar middel en sleurt haar weer naar boven. Terwijl het voor anderen tijd is voor een kop koffie in Zjan Zjak, moet zij nog even terug naar het paradijs.


www.raiclub.ru


Underground

Dat de alternatieve scene in veel Russische steden ruimschoots kan concurreren met zijn West-Europese equivalenten, kan zelfs een quasi-antropoloog 's zomers vaststellen door een wandeling te maken door een stadspark. Zodra de temperatuur 's winters onder de nul graden duikt, zijn er genoeg ondergrondse holen waar de naaldhak - elders nog altijd voorschrift - taboe is.


Podval, de kelder, is zo'n plek. In het Moskouse Kitaj Gorod, op loopafstand van trendy danceclubs als Soljanka en de klassieker Propaganda, wordt bier getapt in plastic glazen - en daar zijn redenen voor. Eindelijk klinkt snoeiharde punk. Weg is de opsmuk van de glamourbars. Meisjes onderscheiden zich door gympen en tatoeages, jongens door vliegenierspetten en ontblote torso's. Ook al zijn de bierprijzen hier democratischer dan elders (een halve liter voor 3,75 euro), de meeste bezoekers zijn toch echt al dronken voordat ze afdalen in Podval. Ze kunnen overigens ook aan het lachgas - een ballonnetje kost 2,50 euro.


Dat ook hier de dj de klassiekers niet schuwt, blijkt als hij tot oorverdovend enthousiasme van het publiek Y.M.C.A. van de Village People draait. Maar wacht, naarnate de avond vordert blijkt ook de Podval aan show en entertainment te doen. Hoe klein en benepen de ruimtes hier ook mogen zijn, de kelder beschikt over twee danszaaltjes en twee bars. En het is op de tweede dansvloer dat een schreeuwlelijk gewapend met microfoon de aanwezige meisjes oproept het podium te betreden en zich uit te kleden. Uiteindelijk zijn er twee meisjes die het ook daadwerkelijk doen, omringd door een veel groter aantal mannelijke vrijwilligers. Een jong meisje met konijnenhoed kijkt er even naar en vlucht dan met gezwinde pas de hoek om, richting dansmuziek van dj Evilseducer.


www.club-ultra.net


Dance

Hoewel Boney M, Abba en Modern Talking van Vladivostok tot Kaliningrad nog vaak de airwaves domineren, als blijvend presentje uit de Sovjettijd, hebben de Moskouse danceclubs deze erfenis allang afgeschud. Ze kunnen concurreren met de beste in Europa, zoals vanavond bewezen wordt in Pravda, waar de vermaarde Russische dj Vladimir Fonarev een feest geeft. Daar staat hij, de grote Fonarev, temidden van zijn mengtafels, op enkele meters afstand gesteund door een legertje mindere goden dat de lichtshow en de videoshows op de wanden verzorgt.


Pravda oogt industrial, gelegen op wat een fabrieksterrein lijkt en waar in een ver verleden de Kom- somolskaja Pravda werd gemaakt, de krant van de waarheid. De grote en metershoge hal op de begane grond waarin de club is gevestigd doet vermoeden dat hier ooit de drukpersen stonden, maar geen van de jonge hipsters die voor de club werken kan een zinnig woord zeggen over het verre verleden waarin dit land nog de Sovjet-Unie heette.


En wat maakt het ook uit? Van belang is dat de inrichting van de club nu strak en minimalistisch is, en het publiek trendy. Fonarev hypnotiseert zijn publiek met harde techno, die het publiek op de dansvloer direct tegenover hem en op de verhoogde VIP-podia in vervoering brengt. Maar na Fonarev gaat de meeste aandacht van veel hipsters toch uit naar de talloze fotografen en de cameraploeg die tussen het publiek rondzwermen. Je bent er alleen bij geweest, als je foto de dag erna op het internet bewijst dat je erbij was.


www.pravdaclub.ru


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.