Supers gered voor gehandicapten

Twee met sluiting bedreigde supermarkten in Friesland kunnen openblijven nu ze zijn overgenomen door de zorginstelling Talant, die er maximaal twintig van zijn verstandelijk gehandicapte bewoners inschakelt als personeel....

Van onze verslaggeefster

De gehandicapten, die merendeels wonen in een gezinsvervangend tehuis van Talant, hebben voor hun nieuwe baan gesolliciteerd. Ze gaan hoofdzakelijk werken als vakkenvullers, schoonmakers en bezorgers, aldus Jan van der Meer, hoofd dagbesteding bij Talant, die de leiding heeft in Oldeberkoop.

Twee activiteitenbegeleiders en een voormalig personeelslid van de oude supermarkt, vormen de bedrijfsleiding.

Een salaris voor hun werkzaamheden krijgt het 'Talant-personeel' niet. 'Het belangrijkste is dat zij werkervaring opdoen', zegt Van der Meer. Daardoor kunnen zij later mogelijk makkelijker een baan vinden in een sociale werkplaats of bij een supermarkt. Het personeel werkt in deeltijd. Alles bij elkaar zullen niet meer dan tien Talant-werknemers in de supers werken.

De begeleiding van het supermarktpersoneel wordt betaald uit het bedrag dat Talant voor elke cliënt ontvangt uit de AWBZ-verzekering, zo'n 135 euro per dag. De investeringen in de supers, die Talant kon doen dankzij moederorganisatie De Open Ankh, moeten de komende tien jaar worden terugverdiend.

Talant exploiteert naast de supers meer sociale bedrijven: bakkerijen, een boerderij waar ijs wordt gemaakt en industriecentra, waar in opdracht van bedrijven eenvoudig werk wordt uitgevoerd.

De supers in Wirdum en Oldeberkoop blijven werken volgens de winkelformule van de groothandel Prisma Food, een formule waarbij tientallen supermarkten in Nederland zijn aangesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden