NieuwsMiljardairs in Davos

Superrijken smeken om meer belasting voor de allerrijksten op economische top in Davos

Een groep van 121 miljonairs en miljardairs heeft andere superrijken in een petitie opgeroepen stelling te nemen tegen belastingontwijking en in te stemmen met belastingverhogingen voor de allerrijksten. Onder hen bevindt zich de voormalige topman van Unilever, Paul Polman.

Voormalig Unilever-topman Paul Polman ondertekende de oproep van Millionaires Against Pitchforks. Beeld Bloomberg via Getty Images
Voormalig Unilever-topman Paul Polman ondertekende de oproep van Millionaires Against Pitchforks.Beeld Bloomberg via Getty Images

In een brief die ze hebben verspreid op het World Economic Forum in Davos, zeggen de 121 ondertekenaars dat belastingontwijking een ‘epidemische omvang’ heeft bereikt en bijdraagt tot ‘een extreme, ontwrichtende welvaartsverdeling’. De brief verwijst naar een rapport uit 2018 van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), waarin werd vastgesteld dat 15 biljoen dollar aan zogenaamde buitenlandse investeringen is weggesluisd in lege bv’s die geen enkel economische activiteit dienen.

Zeker 8 biljoen dollar aan vermogen – dat bijna 10 procent vertegenwoordigt van de omvang van de wereldeconomie – zit verborgen in belastingparadijzen. Eerder deze week publiceerde de ontwikkelingsorganisatie Oxfam cijfers waaruit bleek dat vorig jaar 162 miljardairs evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking.

Volgens Oxfam ontduiken superrijken tot 30 procent van de belasting die ze zouden moeten betalen, en volgens onderzoek van de VN lopen ontwikkelingslanden jaarlijks zo’n 100 miljard mis vanwege belastingontwijking door multinationals.

‘Belasting betalen is de beste en enige passende oplossing om te garanderen dat die investeringen tot stand komen waar onze samenlevingen naar snakken’, stelt de brief van de superrijken, die zich presenteren onder het vaandel Millionaires Against Pitchforks. De hooivorken zijn een verwijzing naar een Engelse aanduiding voor belastingontduiking.

De petitie volgt een jaar na een toespraak van publicist Rutger Bregman – ook op het World Economic Forum in Davos – waarin hij betoogde dat er te weinig wordt gesproken over de belasting die de allerrijksten betalen. Zijn uitspraak tijdens een forumdebat – ‘belastingen, belastingen, belastingen, de rest is bullshit’ – ging viraal toen een video-opname daarvan de buitenwereld bereikte.

Hoe begaan is de elite bij het World Economic Forum in Davos?
Vertrouwen, duurzaamheid, transparantie; aan mooie woorden weer geen gebrek vorig jaar, bij het World Economic Forum in Davos. Zou de elite deze keer echt rekening houden met mens en milieu? Al jaren klinken er prachtige voornemens tijdens het treffen van de mondiale zakelijke, politieke en culturele elite in het Zwitserse skioord, zonder dat er wezenlijke veranderingen op volgen.

Rutger Bregman: ‘Soms dreigt het een grote egoshow te worden’
Historicus, schrijver en journalist Rutger Bregman was vorig jaar in Davos om de superrijken op te roepen gewoon belasting te betalen (‘Taxes, taxes, taxes!’). De Volkskrant interviewde de ‘Angry Dutch Historian’ naar aanleiding van zijn nieuwste boek, waarin hij een opvallend zachtaardige boodschap heeft: de mens is in principe goed.

Oxfam: leiders als Trump en Bolsonaro vergroten kloof tussen arm en rijk
De kloof tussen vermogende mensen en mensen die niets bezitten, wordt vergroot door de maatregelen van leiders als Donald Trump en Jair Bolsonaro, die ook nog eens vrouwen benadelen ten opzichte van mannen. Dat stelt Oxfam Novib in het rapport over mondiale ongelijkheid Time to Care.

Kan dit simpele idee een einde maken aan belastingontwijking door multinationals?
Wat belastingparadijzen weigeren te doen, kunnen andere landen ‘gewoon’ van ze overnemen. In een nieuw boek pleiten twee Franse economen voor het belasten van multinationals in landen waar ze hun geld verdienen. ‘Makkelijk uitvoerbaar, legaal en lucratief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden