'Superrechter' veroordeeld wegens machtsmisbruik

De Spaanse 'superrechter' Baltasar Garzón is voor elf jaar uit zijn ambt gezet. De Hoge Raad veroordeelde hem donderdag tot elf jaar ontzegging van het uitoefenen van het beroep als rechter wegens machtsmisbruik in het onderzoek naar corruptie in de regerende Partido Popular.

MADRID - Garzón is Spanjes bekendste rechter, die internationaal faam verwierf door zijn werk bij de universele vervolging voor misdaden tegen de menselijkheid. Het vonnis betekent vooralsnog het eind van zijn loopbaan bij de rechterlijke macht.


De Hoge Raad oordeelde dat Garzón zijn boekje ver te buiten is gegaan door opdracht te geven om gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten in de gevangenis af te luisteren. Volgens Garzón zou dit uitsluitend gebeurd zijn met het oog op het risico dat miljoenen aan steekpenningen naar het buitenland zouden worden gesluisd.


Ook de openbare aanklagers zagen het afluisteren als een verdedigbare wetsinterpretatie en eisten vrijspraak voor Garzón. De aanklagers, verdachten in de corruptieaffaire, spraken evenwel van een fundamentele overtreding van het procesrecht en de rechten van de verdediging. De Hoge Raad deed er in zijn oordeel nog een schepje bovenop door de handelwijze van Garzón te vergelijken met 'praktijken van totalitaire regimes'.


De veroordeling leidde in Spanje tot verdeelde en felle reacties. Een woordvoerder van de socialistische oppositie sprak er schande van dat de onderzoeksrechter eerder is veroordeeld dan de verdachten in de betreffende corruptiezaak. De aanvoerder van de linkse Izquierda Unida coalitie sprak van 'een trieste dag voor de democratie'. De regerende Partido Popular zei bij monde van minister van justitie Ruiz-Gallardón daarentegen het vonnis te respecteren en prees het 'normale functioneren' van de Spaanse rechtsstaat.


Garzón toonde zich aangeslagen door de veroordeling. De uitspraak in het proces, de eerste in een reeks van drie zaken tegen de rechter, is volgens zijn medestanders een samenzwering van de talrijke vijanden die Garzón in zijn carrière maakte bij de rechterlijke macht en de politiek, niet in de laatste plaats in de regeringspartij.


Het wachten is nu op de tweede uitspraak in een zaak waarin de superrechter wordt verweten ten onrechte een onderzoek te hebben geopend naar de misdaden gepleegd onder de voormalige Franco-dictatuur. Deze misdaden werden eerder in Spanje onvervolgbaar verklaard vanwege de algemene amnestiewet die na de dood van de dictator werd ingevoerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden