Superorkaan Irma richt enorme ravage aan op Sint Maarten

Correspondent Kees Broere voelt in Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, hoe orkaan Irma het eiland komt opvreten. Code Rood. De superstorm richt woensdag enorme schade aan op de Caribische eilanden.

De ravage is groot op Sint Maarten. Dit zijn de eerste beelden van vanmorgen. Beeld Twitter

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt de schade van de orkaan 'enorm'. 'Het is de krachtigste orkaan die dat gebied sinds mensenheugenis getroffen heeft. We hebben nog geen compleet beeld van de schade en we weten ook nog niet of er slachtoffers zijn.' De minister noemt dat een 'akelige gedachte'.

Het eiland is nauwelijks bereikbaar en daardoor vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Plasterk zegt dat er veel schade is, ook aan belangrijke toegangspunten. Zo is het vliegveld ernstig beschadigd en de toegang tot de haven ook moeilijk. Hij wijst erop dat de elektriciteit en verbindingen zijn uitgevallen.

Militairen zijn druk bezig om een beter beeld te krijgen van de situatie. Dat gebeurt met patrouilles op de grond en door met een NH90-helikopter over het rampgebied te vliegen. Plasterk zei ook dat het verzoek is gekomen om een vliegtuig te sturen met mensen en materiaal. Volgens Plasterk is dat mogelijk, maar zal het toestel wel eerst moeten kunnen landen. Daarom moet eerst het vliegveld worden vrijgemaakt.

Op videobeelden is te zien dat de haven van Saint Martin op het Franse gedeelte van het eiland grotendeels verwoest is. Auto's dobberden in de straten die in rivieren zijn veranderd.

Ook vanaf het eiland Sint Eustatius werd veel schade gemeld. Veel huizen zijn verwoest, overal liggen bomen op de weg en elektriciteitspalen die zijn weggewaaid, zei directeur Walter Hellebrand van Monumentenzorg op Sint Eustatius tegen het Curaçaose radiostation Paradise FM.

De schade op Sint Maarten is nog onduidelijk. Beeld Kees Broere
Het pad van orkaan Irma. Beeld VK-graphics

Toeristen

Twee Nederlandse marineschepen. Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan, zijn met hulpgoederen onderweg naar Sint Maarten. Ze hebben vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord. Ook kunnen de militairen volgens het ministerie van Defensie zorg verlenen, puin ruimen en zo nodig de orde bewaken bij de schuilplaatsen waar de inwoners van de drie eilanden dekking hebben gezocht voor de orkaan.

De bewoners van de eilanden maken zich zorgen over een nieuwe orkaan, José, die in aantocht is. Het oog van José zal naar verwachting ten noorden van de Bovenwindse Eilanden langsrazen. 'Er is al schade, maar als José morgen ook langsraast, is het een ramp', zegt Walter Hellebrand op Sint Eustatius.

Orkaan Irma treft de eilanden in de Carïben. Beeld AFP
Bergen zand voor een hotel op Sint Maarten. Beeld afp

Irma, die met windsnelheden van boven de 300 kilometer per uur over de eilanden raasde, zet nu koers naar de kust van Florida, waar de autoriteiten al voorbereidingen troffen om bewoners te evacueren. Inwoners waren al druk bezig waterflessen, levensmiddelen en andere benodigdheden in te slaan, waarmee ze de orkaan hopen te kunnen uitzitten.

Op internet klaagden mensen over schandalig hoge prijzen, toen ze online vliegtickets probeerden te bemachtigen om uit Florida weg te komen. De prijs van tickets schoot soms met honderden dollars omhoog. Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn de prijsstijgingen een logisch gevolg van het grote aantal personen dat op het laatste moment een vlucht probeert te boeken.

De VS zijn nog maar nauwelijks bekomen van de orkaan Harvey die zware overstromingen veroorzaakte in Texas.

De Amerikaanse metereologische dienst vergeleek Irma met orkaan San Felipe, die in 1928 Guadeloupe, Puerto Rico en Florida trof en 2.748 slachtoffers maakte. 'Het gevaar van deze gebeurtenis heeft een omvang als we nog nooit hebben gezien', zei gouverneur Ricardo Rossello van Puerto Rico.

De Franse autoriteiten meldden dat twee personen om het leven zijn gekomen op de eilanden. De Franse president Emmanuel Macron bereidde de Fransen voor op nog slechter nieuws. 'We zullen slachtoffers moeten betreuren en de schade op de eilanden is aanzienlijk', zei hij. 'Op dit moment is het moeilijk een totaalbeeld te kunnen schetsen, maar ik kan wel zeggen dat de impact hard en wreed zal blijken.'

Kerry Emanuel, hoogleraar meteorologie aan het Massachusetts Institute of Technology, gaf een verbijsterend beeld van de omvang van de orkaan. Hij schatte dat de hoeveelheid energie in de orkaan Irma ongeveer 7.000 miljard watt bedroeg. Dat is volgens hem twee keer zoveel als de hoeveelheid energie van alle bommen die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt.

Lees meer over de situatie op Sint Maarten

Op Sint-Maarten adviseren ze onze verslaggever: 'De badkamer is uw bunker, meneer'
Correspondent Kees Broere is op Sint Maarten om in het oog van de storm verslag te doen. Maar dan, weet de baliedame, zullen alle verbindingen al verbroken zijn. Nu is het wachten op Irma.

Hout voor de ramen en seksclub dicht; Sint Maarten zet zich schrap voor orkaan Irma
Op dinsdag wordt op Sint Maarten alles wat los zit vastgesnoerd, want orkaan Irma komt eraan. 'Wie nu niet wegkomt, is toch een beetje aan de goden overgeleverd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden