Update

Supermarkten en politiek geschrokken over 'poepvlees'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is 'geschrokken' na de berichten van tv-programma Zembla dat veel vlees dat uit het slachthuis komt en wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Het CBL liet dat woensdag weten. CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) over dit 'poepvlees'.

Geslachte schapen.Beeld anp

De bacterie komt op het vlees terecht doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terechtkomt. Volgens een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector in de uitzending zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt de misstanden, aan de kaak gesteld in het televisieprogramma Zembla, onacceptabel. Het brengt volgens hem ook de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar. Ook Gerard Schouw (D66) wil snel meer weten van Dijksma. Zijn de berichten 'waar, half waar of onzin', vraagt hij zich af.

Hygiëne
Ook het CBL wil duidelijkheid. 'Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus', stelt het CBL. Het CBL stelt dat, als Zembla bewijs heeft dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, de redactie wettelijk verplicht is dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 'zodat de autoriteit maatregelen kan treffen. Misstanden dienen keihard te worden aangepakt.'

Volgens voedselwaakhond Foodwatch is poep op vlees een consequentie van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te produceren. 'We zijn niet verbaasd dat het gebeurt, maar dat maakt het niet minder onacceptabel. De veiligheid voor consumenten zou altijd voorop moeten staan.'

'Toezicht moet beter'
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) liet dinsdag juist in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het toezicht op het werk in de slachterijen beter moet. Ze noemt het in de brief 'onontkoombaar dat er drastisch iets moet veranderen'. Daarom worden bij misstanden onder meer eerder boetes opgelegd.

Een van de keurmeesters zegt in het programma over de poep op karkassen: 'Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken.' Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. 'Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees.'

Ontkenning
De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven ontkent echter dat er mest in het vlees terecht zou komen. Voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector zei tegenover het Radio 1 Journaal dat er in de slachthuizen strenge regels gelden. De naleving van die regels wordt gecontroleerd door de NVWA. Ook klopt het volgens hem niet dat controleurs van de NVWA worden geïntimideerd in de slachthuizen. Wel zei hij dat het natuurlijk 'prima is als er stevige maatregelen worden genomen in die gevallen waarin het niet goed gaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden