Supermarkten eisen 200 mln van Interpay

Supermarkten willen 200 miljoen euro terugvorderen bij de banken en Interpay, het bedrijf dat elektronische betalingen verwerkt. De supermarkten stellen dat ze jarenlang te veel hebben betaald voor het afhandelen van pintransacties en willen nog voor het einde van het jaar een schadeclaim indienen....

Van onze verslaggever

Voorzitter Klaas van den Doel maakte dat donderdag bekend bij de presentatie van het jaarverslag van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bepaald dat Interpay zijn machtspositie heeft misbruikt door te hoge tarieven te rekenen. Het bedrijf, eigendom van de banken, is daarom veroordeeld tot een boete van 30 miljoen euro. De banken moeten daarbovenop een boete van 17 miljoen euro betalen.

Het CBL wacht met het indienen van de claim, omdat Interpay in beroep is gegaan tegen de uitspraak. 'Eerst moet er een degelijke uitspraak van de NMa liggen, en dan komen wij.'

Volgens de NMa liggen de tarieven van Interpay vijf tot zeven keer te hoog. Interpay verlaagde zijn tarieven, maar volgens de toezichthouder zijn ze nog steeds te hoog. Van den Doel noemde het donderdag 'belachelijk' dat de boete naar de schatkist gaat. 'Wij hebben te veel betaald en wij krijgen niets.' Het CBL is niet de enige instantie die geld wil. Ook MKB Nederland onderzoekt of er schadevergoeding mogelijk is.

De koepel van supermarkten is strijdbaar. Het CBL begint ook een proefproces over boetes die supermarkten kregen omdat ze jongeren niet hadden gevraagd om een leeftijdsbewijs bij de verkoop van drank. Daarbij gaat het om drank die is verkocht aan jongeren ouder dan zestien jaar, maar die toch om een bewijs had moeten worden gevraagd.

Verder maakte Van den Doel bekend dat supermarkten een plan van aanpak hebben bedacht om overgewicht tegen te gaan. Daarbij gaat het om het opnemen van nieuwe producten van fabrikanten die helpen overgewicht tegen te gaan, en om speciale acties om gezonde producten aan te prijzen. Fabrikanten die de voedingswaarde per portie vermelden, zullen bijvoorbeeld een goede kans maken op het schap terecht te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden