Supermarkten bereid geënt vlees te verkopen

Supermarkten zijn bereid vlees te verkopen van dieren die tegen MKZ zijn gevaccineerd. Op die manier kan worden voorkomen dat net als bij de MKZ-uitbraak van vorig jaar veel dieren moeten worden afgemaakt....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

De supermarkten stellen wel als voorwaarde dat de overheid en de vleessector een voorlichtingscampagne op touw zetten om duidelijk te maken dat vaccinatie geen enkel nadelig gevolg heeft voor het vlees.

'De supermarkten zijn bereid hun maatschapelijke verantwoordelijkheid te nemen', aldus Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van supermarkten. 'Daar hoort goede communicatie bij. Dat gaan we niet alleen doen.'

Ook LTO Nederland is blij met het aanbod van de supermarkten, evenals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Beide zijn bereid bij te dragen aan zo'n campagne.

Als het aan het CBL ligt, wordt het vlees van gevaccineerde dieren gewoon tussen het andere vlees gelegd. 'Je moet het juist niet apart labelen', aldus Jansen. 'Daar is geen enkele reden toe. '

Volgens dierenarts Christianne Bruschke van onderzoeksinstituut ID Lelystad heeft vaccinatie geen invloed op de kwaliteit van het vlees. Het vaccin bestaat uit gedood MKZ-virus in een dragerstof. 'Dat activeert het immuunsysteem om antistoffen te maken. Daarna ruimt het lichaam het op. In Nederland werd tot 1992 gevaccineerd. Dat vlees hebben we gewoon gegeten.'

Bij de MKZ-uitbraak in 2001 werden in Nederland 280 duizend dieren geruimd. Tijdens en na de epidemie kwam de discussie over vaccinatie op gang. Tot 1992 werd een MKZ-uitbraak bestreden door 'ringvaccinatie'. Daarbij werden dieren rond een besmet bedrijf ingeënt om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Sinds 1992 geldt een non-vaccinatiebeleid, waarbij alle dieren rond een besmettingshaard worden geruimd. Nederland heeft in de Europese Unie het non-vaccinatiebeleid met succes opnieuw aangekaart. Woensdag adviseerde een speciale MKZ-commissie de Europese Commissie een volgende MKZ-uitbraak te bestrijden met ringvaccinatie.

Het non-vaccinatiebeleid is ingevoerd om exportbelangen te dienen. Landen als Japan weigeren vlees van ingeënte dieren, omdat zij vrezen dat daarmee het virus kan worden overgebracht. Volgens Bruschke is die kans alleen theoretisch aanwezig.

De Europese MKZ-commissie stelt nu voor melk en vlees van gevaccineerde dieren 'binnen de regio' te verhandelen. Dat kan binnen één land zijn, binnen een aantal landen of de hele EU.

Wil een regeling werkbaar zijn dan moeten de producten van ingeënte dieren in heel Europa kunnen worden afgezet, denkt Jansen. 'Alleen binnen Nederland is geen doen.' Ongeveer driekwart van het Nederlandse vlees is bedoeld voor de export, voornamelijk binnen Europa.

De Centrale Organisatie Vleessector (COV), de organisatie van slachterijen, stelt dat het technisch mogelijk is om vlees van gevaccineerde dieren apart te houden. 'Je kunt ingeënte dieren bijvoorbeeld in één slachterij laten slachten', zegt algemeen secretaris Jos Klessens.

Hij benadrukt dat de regeling zó waterdicht moet zijn dat landen buiten de EU erop kunnen vertrouwen dat er geen vermenging heeft kunnen plaatsvinden. Anders komt die export in gevaar. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse vleesexport gaat naar landen buiten de EU.

Klessens waarschuwt wel voor marktverstoring als vlees van ingeënte dieren gedwongen binnen de EU moeten worden afgezet. 'Een overaanbod van een paar procent werkt al verstorend. Daar moeten afspraken over komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden