Superjumbo Airbus maakt eerste vlucht van Singapore naar Sydney

De superjumbo A380 van Airbus, ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig, heeft donderdag zijn eerste commerciële vlucht volbracht...

AP

Het toestel van Singapore Airlines, de eerste afnemer van de dubbeldekstoestellen, vloog van Singapore naar Sydney. Sommige van de 455 passagiers aan boord betaalden tienduizenden euro’s om de historische vlucht mee te maken in een van de twaalf suites waarmee het voor Singapore gemaakte model is uitgerust. De luxe waar Singapore voor kiest gaat ten koste van de ruimte. Uitgerust met economy class zitplaatsen kan de A380 853 passagiers vervoeren.

Een van de passagiers was de Zweedse ingenieur Ralf Danielsson, die in 1979 ook de eerste vlucht van de Concorde meemaakte. ‘Achtentwintig jaar later leek het me leuk om nog eens zoiets te doen’, zei hij.

De productie van de A380 ging met veel tegenslagen gepaard en de leverantie aan Singapore Airlines, op 15 oktober, kwam met twee jaar vertraging. Maar de luchtvaartmaatschappij, die bijna een jaar lang de exclusieve exploitant van de A380 zal zijn, vindt het wachten de moeite waard. ‘Dit is met recht een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de luchtvaart’, zei president-directeur Chew Choon Seng in een toespraak voordat het toestel aan zijn zeveneneenhalf uur durende vlucht naar Australië begon. Geflankeerd door twee stewardessen verwelkomde Chew de passagiers aan boord van het reusachtige toestel, dat in elk van zijn vleugels ongeveer zeventig middelgrote auto’s van vervoeren.

Met de komst van de A380 komt na 37 jaar een eind aan de heerschappij van de Boeing 747 jumbojet - vijfhonderd zitplaatsen - als het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Airbus gaat er prat op dat de A380 ook het zuinigste toestel en het stilste - zowel binnen als buiten - is dat ooit werd gebouwd.

Fotospecial (vergroot)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden