Superbus raast straks misschien door Dubai

Wellicht ligt er toch een mooie toekomst in het verschiet voor de superbus van Wubbo Ockels. De bus die meer lijkt op een Lamborghini dan op een streekbus, werd uiteindelijk niet verkozen om langs de Zuiderzee te razen....

Ex-astronaut Ockels stelde voor om het vervoer op de Zuiderzeelijn van Amsterdam naar Groningen niet per snelle trein, maar per snelle bus te doen. Toen de snelle treinverbinding werd afgeblazen, greep ook Ockels mis.

Nieuwe kansen doemen echter op voor de superbus. Peter Kortenhorst, de directeur van Connexxion, het grootste busbedrijf van Nederland, was onlangs in Dubai en brak daar een lans voor de superbus. ‘Wanneer iemand mooie auto’s helemaal het einde vindt, wat moeten ze dan wel niet denken van de superbus?’, vraagt Kortenhorst zich af. Hij bespeurt veel enthousiasme bij zijn partners in Dubai.

De superbus bestaat vooralsnog alleen als een maquette van anderhalve meter onder de arm van Ockels.

Op 25 juni komt daarin echter verandering. Dan moet de bus zijn eerst rit gaan maken. De provincie Friesland wil per se dat de bus van Ockels de eerste keer de maximum snelheid zal breken op een Friese snelweg. Op 25 juni belooft Friesland hiervoor speciaal een stuk snelweg tussen Harlingen en Leeuwarden af te sluiten om de superbus vrij baan te geven.

De bus wordt gemaakt op de Technische Universiteit Delft door studenten. Het voertuig biedt plaats aan ongeveer twintig personen die straks de beschikking hebben over een prettige stoel, een eigen instap en een internetverbinding, aldus Ockels. ‘We zouden zelfs een Ferrari-rijder moeten kunnen verleiden om in deze bus te stappen.’

Kortenhorst van Connexxion gelooft heilig in de bus. Daarom steekt Connexxion er ook geld in. ‘Als er geen gekke mensen en ideeën zijn, krijg je niets voor elkaar. Ik geloof in innovatie.’

Wanneer de superbus aanslaat in Dubai is nog onduidelijk wie daarvan profiteert. Ov-bedrijf Connexxion wil meer opdrachten verwerven in het emiraat.

‘De superbus zou onderdeel kunnen zijn van het pakket dat wij aanbieden’, aldus Kortenhorst. Er staat echter geen enkele afspraak op papier. ‘Zo werkt dat niet’, stelt de Connexxion-topman.

Ockels staat ondertussen niet stil. Na het verlies van de Zuiderzeelijn, heeft hij nu het plan voor een Noorderzeelijn. Deze snelle bus zou van Amsterdam naar Groningen moeten razen via de Afsluitdijk. Voor de serieproductie van de superbus zijn er al contacten met ‘Chinese partijen’, verklapt Ockels.

Ferry Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden