Super Tuesday: vijf zaken om op te letten

Het is Super Tuesday, de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Er gaan tien staten naar de stembus. Waar moet je op letten als vannacht de uitslagen binnenkomen?

Beeld getty

1. Ohio
'It's all about Ohio', zei één van de vele talking heads op de Amerikaanse televisie deze week. En dat klopt. Ohio is de felst begeerde staat van vandaag. De staat heeft 66 kiesmannen (of gedelegeerden) te verdelen. Dat zijn er minder dan Georgia (76). Maar toch zijn alle ogen op deze staat gericht.

Dat komt omdat Ohio één van de belangrijkste swing states is van het land. Zo worden de staten genoemd die bij de echte verkiezingen in november de ene keer Democratisch en de andere keer Republikeins stemmen. Een staat als Utah stemt altijd Republikeins.

De kandidaat die Ohio wint, kan zeggen dat hij de beste papieren heeft om Obama te verslaan. Die eventuele zege zal namelijk bepaald worden in de swing states. Rick Santorum stond de afgelopen weken aan kop in de peilingen, maar werd de laatste dagen ingehaald door Mitt Romney. Het belooft too close to call te worden.

2. Romney de onvermijdelijke
Mitt Romney heeft tot nu toe de meeste gedelegeerden en staten veroverd. Ook is zijn campagnekas het volst en heeft hij de steun van het Republikeinse partij-apparaat. Bovendien gaat hij aan kop in de peilingen.

En toch blijft er iets kleven aan de campagne van Mitt Romney. Hij weet zijn gehoor maar niet in vuur en vlam te zetten. Een groot blok van diep-conservatieve kiezers moet hem niet. Beetje bij beetje wordt Romney zijn kandidatuur onvermijdelijker. Zijn tegenstanders hebben steeds minder mogelijkheden om hem in te halen. Met goede uitslagen vandaag, wordt de kandidatuur van Mitt Romney alleen maar onvermijdelijker.

3. Lukt het Newt ergens tweede te worden
De campagne van Newt Gingrich heeft betere tijden gekend. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vierde zijn laatste overwinning op 21 januari. Toen won hij overtuigend in South Carolina, maar kort daarop ging hij keihard onderuit in Florida. En het ging daarna alleen maar bergafwaarts.

Alle aandacht van de media gaat naar het gevecht tussen Mitt Romney en Rick Santorum. Ook het geld stroomt naar deze kandidaten. Maar Gingrich heeft de afgelopen weken met een minimaal budget campagne gevoerd en daar kan hij nog wel even mee doorgaan, aldus nieuwswebsite Politico.

Super Tuesday moet een herstart voor Gingrich worden. Goede prestaties op deze dag moeten dan volgende week worden voortgezet bij voorverkiezingen in Alabama, Mississippi en Kansas. Maar de vraag is of deze 'zuidelijke strategie' echt gaat werken.
In Tennessee staat Gingrich in de peilingen op de derde plaats, na Santorum en Romney. Verlies in deze staat 'plaatst me in een moeilijkere positie', bekende hij zondag tegen nieuwszender CNN. Ook in andere zuidelijke staten zoals Alabama is hij lang niet zeker van een overwinning. Aan opgeven denkt Gingrich echter nog niet.

4. De vrouwenstem
Dat de Republikeinse presidentskandidaat een man wordt staat vast. Cruciaal wordt echter wat de vrouwen van hem vinden. In de VS komen meer vrouwen dan mannen naar de stembus. En juist de Republikeinse voorverkiezingen richten zich qua thematiek op hen.

Zo vindt Rick Santorum dat iedere vorm van anticonceptie verboden zou moeten worden. Willen de Republikeinen het Witte Huis terugveroveren, dan moeten ze het, vergeleken met vier jaar geleden, vooral beter doen onder vrouwen. De kandidaat die vandaag bewijst deze stem te winnen, kan stellen dat hij de man is die de vrouwenstem terug kan halen naar de Republikeinen.

5. Gedelegeerden
Uiteindelijk draaien de Republikeinse voorverkiezingen maar om één vraag: Wie weet als eerste 1144 gedelegeerden te winnen? In elke staat zijn er een aantal verkrijgbaar. Hoe meer inwoners, hoe meer gedelegeerden. Tot 1 april worden gedelegeerden proportioneel verdeeld, daarna wordt het the winner takes all. Vandaag zijn er 437 gedelegeerden te winnen.

Tot nu toe zijn er 374 kiesmannen reeds verdeeld.

Rick Santorum.Beeld epa
Mitt en Ann Romney.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden