Super de Boer meldde bod te laat en moet beleggers compenseren

Super de Boer heeft beleggers anderhalf jaar geleden benadeeld door ze te laat op de hoogte te brengen van een overnamebod van concurrent Jumbo. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - De gedupeerde beleggers hebben recht op een schadevergoeding van de supermarktketen. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de zaak aanspande, gaat het in totaal om 1,9 miljoen euro.

Super de Boer werd op 4 september 2009 door concurrent Jumbo benaderd met een overnamebod. Op 10 september werd er opvallend veel gehandeld in het aandeel Super de Boer. De dagen erna, van 11 tot 17 september, liep de koers met bijna een kwart op tot 3,50 euro. De handelsvolumes lagen daarbij, zonder aanwijsbare reden, veel hoger dan normaal.

Daarop meldde het supermarktbedrijf op 18 september dat er een overnamebod was door Jumbo. De schadevergoeding is voor beleggers die in de periode van 11 tot 17 september aandelen Super de Boer van de hand deden zonder van de interesse van Jumbo te weten.

'Abnormaal' drukke handel

Volgens de rechter had Super de Boer uit de 'abnormaal' drukke handel van 10 september moeten begrijpen dat het bod van Jumbo niet langer vertrouwelijk was. Daarom had het die avond of de volgende voorbeurs bekendgemaakt moeten worden.

Uiteindelijk meldde de keten het bod van de concurrent pas een week later, op 18 september 2009. Super de Boer had de openbaarmaking mogen uitstellen als aan een aantal criteria was voldaan, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Maar dat was bij Super de Boer niet het geval, zo oordeelde de rechter. Het bedrijf werd uiteindelijk overgenomen door Jumbo.

De VEB wilde eigenlijk dat beleggers gecompenseerd zouden worden vanaf 4 september, het moment dat Jumbo zich meldde. Dan zou de schade voor beleggers 4,2 miljoen euro zijn. Maar daarin ging de rechter niet mee. De beleggersclub heeft aangifte bij de AFM gedaan van de opmerkelijke handel in Super de Boer destijds.

De VEB hoopt op korte termijn een schikking te kunnen treffen met Super de Boer en Jumbo door de afwikkeling van de schade collectief te regelen. Op die manier werden in het verleden schikkingen bereikt in vergelijkbare zaken rond de overnames van uitzendonderneming Vedior, door Randstad, en de overname van voedingsmiddelenconcern Numico door Danone.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden