Super Cup test voor Van Gaal en Van Hanegem

Er is, alle goede bedoelingen ten spijt, nog niet veel superieurs aan de Super Cup. De wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar is vanavond al toe aan zijn eerste lustrum, maar qua uitstraling is het duel blijven steken in de middelmaat....

Van onze verslaggever

John Volkers

ROTTERDAM

Het publiek lijkt het karakter van de seizoensouverture te doorgronden. De deelnemende clubs hechten vooral belang aan de eigen presentatie, de open dagen, of richten zich op de laatste grote oefenwedstrijd, de vervanger van de ter ziele gegane toernooien, Amsterdam 700-plus en Rotterdam/AD.

De voorverkoop van Ajax - Feyenoord stelde daarom teleur. Tot het weekeinde waren pas tienduizend kaarten aan de man gebracht. Organisator KNVB besloot daarom de nieuwe Club Card niet strikt toe te passen en op de dag van de wedstrijd de loketten open te gooien. Het lijkt erop dat de aantallen van vorige jaren (30.288, 32.650, 30.000, 23.500) niet zullen worden gehaald.

De coaches Van Gaal en Van Hanegem verbaasden zich maandag in koor over de in hun ogen magere belangstelling. Ajax is tenslotte cult in Nederland en Feyenoord trekt deze zomer met zijn aanwinsten en nieuwe systemen volle arena's. 'Hier begrijp ik niks van. Er is blijkbaar nog een lange weg te gaan', klaagde Van Gaal.

De directeur betaald voetbal van Ajax wil de wedstrijd graag van extra gewicht voorzien. Hij schaart de Super Cup onder de zes prijzen die dit seizoen te verdienen zijn, al is de gradatie van die trofeeën verschillend. 'Alleen het kampioenschap van Nederland schaal ik hoger in. Daar moet je een heel seizoen voor knokken.' En met een schuin oog naar Van Hanegem: 'Al geldt dat ook voor de bekerkampioen.'

Van Gaal, die de geschorste Blind en het geblesseerde tweetal Litmanen en Santos moet missen, ziet de wedstrijd om de Super Cup - al sinds twee jaar in handen van zijn club - als de eerste serieuze test. De krachtmetingen tegen buitenlandse teams, Liverpool, Mönchengladbach, Valencia, Zaragoza en Lazio Roma, zijn hem qua niveau niet meegevallen; zeker de duels met de Zuideuropeanen vielen tegen.

De Ajax-coach besteeg daarom bij zijn voorbeschouwing onmiddellijk zijn stokpaard. 'Ik acht de Nederlandse competitie hoog. Technisch en tactisch kan de hele wereld wat van ons leren. Dat we tegen Feyenoord kunnen laten zien hoe we er voor staan, zegt iets. Het doet me eigenlijk wel deugd.' De Super Cup staat voor Ajax in het teken van 'goed spelen, voor een goed resultaat'. 'Maar dat geldt ook voor Feyenoord. Die willen zich ook laten zien', aldus Van Gaal.

Van Hanegem sloot zich daarbij aan. 'Vorig jaar heb ik de Super Cup een beetje vreemd ding genoemd. Maar dat was vooral om de druk bij mijn spelers weg te nemen. We hadden toen al wat tikjes gehad van Ajax. De mensen namen die opmerking (letterlijk: 'een lelijk ding') serieus. En de spelers ook, heb ik bij die wedstrijd gemerkt. Maar nu we voor de vierde keer meedoen, zeg ik ''dat ding wordt steeds mooier''. Feyenoord heeft 'm één keer gewonnen, onder Jansen en Dorjee. Ik zelf nog niet. En meespelen om die Super Cup zegt toch wel wat. Dan heb je het seizoen tevoren een prijs gewonnen.'

De KNVB wil dat iedereen met eerbied spreekt over de Super Cup. Volgend seizoen krijgt de erewedstrijd een vaste zondag op de kalender, de derde van de maand augustus. Over de bezetting van de finale is de voetbalbond minder traditioneel. Directeur Vogelzang liet weten dat bij een eventuele dubbel niet, zoals in de Engelse Charity Shield, de verliezende bekerfinalist de tweede plaats inneemt. Dan wordt gekozen voor de nummer twee van de eredivisie.

Van Gaal: 'Dat doet recht aan het belang van de competitie.' De tegenwerping dat Roda bij deze editie dan beter op zijn plaats zou zijn dan Feyenoord, pareerde de Ajax-trainer met de suggestie dat er dan play-offs in het verschiet liggen. Daar verschoot zelfs de KNVB van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden