SUOMI

IN 1941 komt in de IJmond een groepje jongens in de leeftijd van 17 tot 20 jaar op het idee een atletiekvereniging op te richten....

Jan van Capel

En dan de naam. Afkortingen mogen niet worden gebruikt omdat de Duitsers bang zijn dat daar wellicht vaderlandslievende bedoelingen achter zitten, die zij niet maar de Nederlanders wél zullen begrijpen. Al brainstormend komt het bestuur op Suomi, de Finse naam voor Finland. Suomi betekent 'Land van meren'.

De keuze voor Suomi heeft twee achtergronden. Een jaar voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog hebben de Russen Finland bezet. De Finnen bieden dapper tegenstand en kunnen op sympathie rekenen uit de hele wereld en ook uit Nederland.

Maar belangrijker nog is de faam die Finland heeft als atletiekland. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw staan Finse atleten met name op de lange- en middenafstanden en bij het speerwerpen in de wereldtop. Jarvinnen (hij komt als eerste verder dan 70 meter) en Nikonen zijn super-speerwerpers en bij de lopers is Paavo Nurmi een legende.

In de jaren vijftig en zestig moet de club vanwege industrie en woningbouw diverse malen verhuizen naar andere sintelbanen en sportparken. Van Velsen-Noord naar IJmuiden aan de zuidkant van het Noordzeekanaal tot uiteindelijk in Santpoort-Noord.

Suomi heeft diverse beroemde namen in de gelederen gehad. Een daarvan is Olga Commandeur, in de jaren zeventig Europees jeugdkampioene op de 800 meter. Ook Ilja Laman was een ster op deze afstand. Bij de mannen haalden Han de Roode, Piet Dekker en Anton Blok de nationale top. De laatste (nu 56-jaar) heeft later ook met veel succes paarden hard leren lopen. Zijn paard Yellowa 'De beer van de Veluwe' is met ruim 1 miljoen gulden aan prijzengeld de meest verdienende Nederlandse draver aller tijden. Als lid van Suomi werd Blok Nederlands kampioen op de 800 meter in 1966 en 1967.

De club is in het verleden betrokken geweest bij de organisatie van diverse belangrijke kampioenschappen en selectiewedstrijden en is ook actief bij wegwedstrijden, veldlopen en crossen. Er zijn ruim 400 leden.

Speciale contacten met Finland zijn er niet. Aardig is wel dat het clubhuis in 1987 is gebouwd met Fins hout en met financiële steun van de Finse ambassade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden