Sunny Bergman kan bij mij bijna geen kwaad doen

Voor de laatste keer leest Hanneke Groenteman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Beeld No Candy

Erik Nieuwenhuis: Bloedend hart

Uitgeverij kleine Uil, €15.

De titel is oké. Bloedend hart. De gruizige stem van Huub van der Lubbe popt op, altijd fijn. Mooi liedje, mooie titel. De ondertitel kan er ook mee door. Een leven in vijftig Nederlandstalige hits. Hou ik van, Nederlandstalige hits. Maar de vraag is: wiens leven, welke hits? Het leven is dat van schrijver Erik Nieuwenhuis. Ken ik niet, ook al heeft hij drie romans en een bundel columns op zijn naam staan. Sorry. Nooit te oud om iets nieuws in mijn leven toe te laten. Ik ga bladeren. En al na een paar bladzijden vraag ik me af: heb ik zin in 'deze bundel met autobiografische dingesen', in dit 'even briljante als geniale idee' (achterflap)? Verleidt deze Erik Nieuwenhuis mij met mooi taalgebruik, interessante tijdsbeelden, onweerstaanbare humor? Wil ik weten welke liedjes hij in de baarmoeder al hoorde, of papa Nieuwenhuis, als in Op een mooie Pinksterdag, een hypocriet dan wel een lul was of welke jeugdherinnering bij Mexico Mexicooooo van de Zangeres zonder Naam hoort? Na grondig bladeren is mijn antwoord: nee. Geen geduld voor de gekunstelde zinnen en de grappig bedoelde anekdotes. Wel een hoog o-ja-dat-was-toen-gehalte, geen enkele drang om door te lezen.

Jeffrey Wijnberg: De magie van het nietsdoen

Scriptum, €16,95.

Jeffrey Wijnberg is psychotherapeut, schrijft boeken over zijn vak en heeft een psycho-winkel in coaching, therapieën, workshops en lezingen. Bekend van zijn columns in De Telegraaf. Hij is Amerikaan van geboorte en zijn aanpak heeft ook iets Amerikaans. Het is appetijtelijk, vlot, toegankelijk, als een kookboek voor dummies van een chef-kok. Je weet dat je die gerechten nooit ongeschonden op tafel zal krijgen, maar het leest lekker weg. Als je Wijnbergs handleiding voor ontpiekeren, oplossen van onoplosbare problemen, vertrouwen en genieten goed leest, denk je dat het geluk binnen handbereik is, alleen: zie het maar eens te pakken. Dat is het irritante aan die moderne, hapklare gelukshandleidingen: makkelijk gezegd, maar de praktijk is zo weerbarstig! Als Jeffrey Wijnberg al sinds 1999 prikkelende stukjes in De Telegraaf schrijft, al veertig jaar therapiet en doceert en coacht, waarom heeft hij zichzelf dan niet allang overbodig gemaakt omdat iedereen snapt hoe je gelukkig moet worden? Wijnberg is de Sonja Bakker van de psychologie: waarheden als koeien, maar slank blijven, ho maar.

Sunny Bergman: Wit is ook een kleur

Nijgh & Van Ditmar, €15.

Mijn allerlaatste stukje in deze fijne rubriek wijd ik graag aan een vrouw die ontzettend veel in haar mars heeft, onder andere de gave om mensen te irriteren. Mij niet. Ze heet Sunny Bergman, ze is documentairemaakster, activiste, schrijfster, politicologe, filosofe en oud-actrice van Goede tijden, slechte tijden. Ze kan bij mij bijna geen kwaad doen. Ik vind haar slim en dapper en goed in haar vak. En heel eigenzinnig. Dat laatste weten we natuurlijk allang. Door haar opmerkelijke persoonlijk/politieke documentaires over de cosmetische industrie (Beperkt houdbaar), racisme (Zwart als roet), vrouwen en seks (Sletvrees). En nu is er, tegelijk met haar nieuwe film Wit is ook een kleur, een gelijknamige bundel pittige columns. Dit is activisme/feminisme 2.0, beginnend met het duiden van het diepgewortelde seksisme en wit-isme bij kranten en omroepen. Daarna gooit Sunny bladzijdenlang knuppels in blanke Nederlandse hoenderhokken. Op VPRO.nl stonden deze columns al, maar gebundeld knallen ze lekker hard binnen. Over de kritiek en de haatmail die ze over zich heen krijgt, over etnisch profileren, het slavernijverleden, de zwartepietendiscussie, de feministische man (waar is hij?), xenofobie... Sunny Bergman is niet iemand om het klakkeloos mee eens te zijn, ze is iemand die je dwingt tot nadenken en positie kiezen. Fijn voor bij het kerstdiner!

Dit was de laatste bijdrage van Hanneke Groenteman. Cabaretière Katinka Polderman schrijft vanaf 14 januari op deze plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden