Sun Ra Arkestra ****

Het Sun Ra Arkestra staat garant voor een avondje uitbundige jazz.

JAZZ

****

Sun Ra Arkestra

15/6, Tolhuistuinzaal, Amsterdam (12/7, North Sea Jazz Festival, Rotterdam)

De naar eigen zeggen van Saturnus afkomstige bandleider-toetsenist Sun Ra heeft in 1993 zijn verblijf op aarde gestaakt, hij was toen 79 jaar, maar zijn Arkestra is onder leiding van altsaxo-fonist Marshall Allen altijd door blijven spelen. Allen is inmiddels 90 jaar oud, maar aan vitaliteit heeft hij nog nauwelijks ingeboet, zo bleek zondag in de fijne nieuwe dependance van Paradiso, de Tolhuistuinzaal in Amsterdam-Noord.

De opkomst is meteen al prachtig. Allen, net als zijn stuk of twaalf bandleden, komt in glinsterende gewaden en Interplanetary Music zingend het podium op. Als de bandleden twee uur later ook al zingend (Space Is The Place) het podium verlaten, laten ze het publiek breed grijnzend achter. Dat heeft een geweldig jazzconcert beleefd vol zang, dans, liedjes, bigbandswing en improvisaties. Aanmerkelijk toegankelijker dan veel van Sun Ra's achtergelaten plaatwerk doet vermoeden. Allen geeft vaak aan wie er ruimte krijgt voor een solo, maar het is altsaxofonist Knoel Scott die vooral als dirigent en ceremoniemeester de boel bij elkaar houdt.

Pianist Farid Abdul-Bari Barron zet meestal de eerste lijnen uit, waarna de blazers gezamenlijk een thema inzetten, heel conventioneel eigenlijk, maar dat zijn de solo's die dan volgen allerminst. Trompet, hoorn, tenor: Allen heeft een lekker stel om zich heen, dat speelt met een toon die euforisch is. Tot twee keer toe gaat de complete blazerssectie toeterend het podium af voor een wandelingetje door de zaal.

Superieure jazz, met vleugjes rhythm & blues en funk: het Arkestra speelt het allemaal even blijmoedig. Routine is deze avond ver te zoeken, dit is een band die van minuut tot minuut bekijkt wat hij gaat doen. Allen heeft een stapel verfomfaaid papier op zijn standaard, maar hij lijkt zich meer te laten voeren door wat de band om hem heen speelt.

Knoel Scott, die de avond aankondigt als eerbetoon aan zowel de honderd jaar geleden op 22 mei geboren Sun Ra als aan de 90-jarige 'maestro Marshall', toont zich zo in zijn sas, dat hij zich zelfs een radslag op het podium permitteert. Acrobatiek, circus, het kan deze avond allemaal. Prachtig is tegen het slot de vurige versie die Allen, goeddeels solo, van Body And Soul ten beste geeft, terwijl Angels And Demons At Play, een compositie van Sun Ra en Marshall Allen samen, de avond tot een climax voert.

Inzakmomenten zijn er nauwelijks. Het Sun Ra Arkestra staat garant voor een avondje heerlijk uitbundige, soms knotsgekke, soms zelfs ontroerende jazz, dat straks tijdens het North Sea Jazz Festival op herhaling mag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden