Sumi Jo bidt en zingt in alle talen

Bidden is zo'n typisch universeel-menselijke behoefte, iets van alle culturen en eeuwen. Dat deze staat van contemplatieve deemoed heeft geresulteerd in uiteenlopende vormen en genres van muzikale schoonheid, is voor de huidige crossover-trend in het platenbedrijf ook nog eens meegenomen....

Pay-Uun Hiu

Niemand zal kunnen beweren dat deze cd niet veelzijdig is. En hoewel gebeden als bijna vanzelf een gedragen toon met dito tempo voorschrijven, is ook de muzikale verscheidenheid groot. Geheel in de traditie van de Weens Klassieken en met een luchtige toets is Kätchens bede door Franz Schubert, dramatisch is de Preghiera di Maria vlak voor haar onthoofding in Donizetti's opera Maria Stuarda en verleidelijk dubbelzinnig de driekwartsmaat in Laura's lied en het nonnenkoor van Johann Strauss. Dat vraagt ook om een grote variëteit in vertolking. Het opvallende is dat Sumi Jo van nature niet zo'n breed spectrum in haar stem heeft. Ze heeft een vrij dun - wel helder en precies - geluid met beperkte kleurmogelijkheden.

Toch verveelt ze absoluut niet en geeft ze door haar stembeheersing elk 'gebed' een eigen interpretatie. Zelfs musical ('Say a prayer for me tonight' uit Gigi van Loewe en Lerner) en spiritual (Sometimes I feel like a motherless child) gaan haar niet slecht af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden