Sultan Mizan gekozen tot koning van heel Maleisië

In Maleisië is vrijdag sultan Mizan Zainal Abidin tot koning gekozen. Maleisië is het enige land ter wereld met een gekozen vorst....

Reuters en AP

Veel wereldlijke macht kan de koning niet uitoefenen. Behalve lintenknippen moet hij alleen zijn handtekening zetten onder nieuwe wetten en ministersbenoemingen. Ook mag de koning niet langer dan vijf jaar achtereen op de troon zitten.

Het aantal kiesgerechtigden is dan ook maar klein: de negen sultans die aan het hoofd staan van negen deelstaten kiezen de koning uit hun midden. De leiders van de vier andere deelstaten in Maleisië komen er niet aan te pas.

Dit systeem is bij de stichting van Maleisië ingevoerd om bonje tussen de sultans te voorkomen. Die hadden immers eeuwen lang als absolute heersers over hun onderdanen geregeerd en waren niet bereid hun macht prijs te geven. Om te zorgen dat ook de verkiezing van de koning niet tot onmin leidt, is afgesproken dat ze op toerbeurt worden gekozen.

De meeste invloed kan de koning van Maleisië nog uitoefenen in zijn grondwettelijke rol als hoeder van de islam. Helaas worden de sultan-koningen juist op dat punt niet altijd serieus genomen door hun moslim-onderdanen. Veel koningen hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan omkoping, gokken of drinken.

De nieuwe koning is de 44-jarige sultan van Terengganu, een aardgas- en olierijke deelstaat in het noorden van Maleisië. Daar wordt een jaarlijkse zeilrace om de Moessonbeker gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden