Sullige agent in echt uniform mag

De politie wil niet dat acteurs echte uniforms dragen als een tv-serie een onrealistisch beeld van het werk geeft. Maar de rechter oordeelt anders.

AMSTERDAM - De wat sullige dorpsagent Ken uit de SBS6-serie Dokter Tinus mag een echt politie-uniform blijven dragen. Dat oordeelde de rechter woensdag over deze 'playmobil'-agent - zoals acteur Tygo Gernandt zijn personage noemt.


De politie had het de lieve, maar depressieve, naar een vrouw smachtende dorpsagent aanvankelijk verboden om het officiële politielogo te dragen en in echt lijkende politieauto te rijden. Het personage gedraagt zich namelijk niet zoals 'de politie in de huidige tijd dient te functioneren'.


Sinds de invoering van de Nationale Politie per 1 januari dit jaar wordt strenger gelet op het logogebruik en moeten scripts ter goedkeuring worden voorgelegd. 'Er is geen sprake van censuur', aldus een politiewoordvoerder. 'Maar als men ons logo wil gebruiken, moet men wel een realistisch beeld geven van politiewerk.'


Oftewel, het 'A-merk' mag niet te grabbel worden gegooid. 'In Flikken Maastricht zitten ook wel eens scènes waarbij we vraagtekens hebben, maar over het algemeen klopt het.' Een agent in uniform die een biertje drinkt, gaat echter te ver, aldus de woordvoerder.


Niet alleen de makers van Dokter Tinus hebben hier last van. Ook andere tv-producenten beklaagden zich woensdag. Ze vinden dat de politie zich inhoudelijk met hun werk bemoeit. Zo wilde eentje een serie maken waarin een corrupte agent voorkwam. Dat moet kunnen, kreeg hij te horen 'mits aan het einde van de serie de agent gepakt en bestraft wordt'. Een ander mocht niet beschikken over de politiepakken, omdat er geen mediacontract was afgesloten. Daardoor had de politie 'geen regie op hoe de acteurs in de serie de politie vertolken'.


Volgens advocaat Bas Le Poole, die namens de tv-makers spreekt, 'is er een evident verschil tussen het beschadigen van een merk en het verzuim om mee te werken aan een promotiecampagne van de politie.' Wat hem betreft is de vrijheid van meningsuiting in het geding.


Domme vragen

De rechter gaf hem woensdag deels gelijkt. Volgens de rechter is het helder dat Dokter Tinus fictie is, en weegt vrijheid van meningsuiting zwaarder dan eventuele imagoschade. Dit 'deelvonnis' heeft alleen betrekking op de SBS6-serie over de plattelandsdokter, aangezien de opnames van het tweede seizoen bijna beginnen. Of de andere tv-producenten - van onder meer Heer & Meester, Noord/Zuid en Moordvrouw - ook in het gelijk gesteld worden, moet op 10 april blijken als het definitieve vonnis volgt.


Jammer, reageert de politiewoordvoerder. 'We respecteren de uitspraak, maar blijven nog bij ons standpunt. Zo is er ook een serie over een ernstige zedenzaak waarin de agent zulke domme vragen stelt, dat je denkt: zelfs Bassie en Adriaan zouden dit beter hebben gedaan. Prima als je zoiets wilt maken, maar dan wel zonder ons logo.'


Als je het advocaat en media-adviseur Gerben Kor vraagt, doet de politie onnodig moeilijk. 'Met het imago van de politie is niet veel mis, maar nu heeft iedereen het erover. Bovendien is het een illusie om te denken dat je je imago kunt sturen.'


Tv-makers zijn niet de enigen die soms met de politie botsen. Jaarlijks behandelt het Instituut Fysieke Veiligheid - dat namens de Staat het politie- brandweer- en ambulancelogo beschermt - 140 dossiers.


Zo zette de eigenaar van een tankstation, die al meermalen overvallen was, een motor met strepen voor de deur. De strepen deden denken aan de politiestriping, aldus vakblad Blauw. Op deze manier hoopte hij dat overvallers zouden denken dat er een motoragent in zijn zaak was. Met effect, de overvallen bleven uit. Maar toen zijn trucje werd opgemerkt door het Instituut Fysieke Veiligheid, moest hij de strepen weer verwijderen.


Londen en New York


De makers van Amerikaanse en Britse politieseries werken al jaren nauw samen met de politie. De langstlopende Britse misdaadserie, The Bill, kreeg volop medewerking van de politie. Zo kregen de makers toestemming echte uniformen en politie-emblemen te gebruiken. Toen The Bill in 2010 werd beëindigd, gaf de politie duizenden ponden uit om de politie-spullen terug te kopen. Zo moest worden voorkomen dat onder andere de 29 scherfvesten in handen kwamen van boeven. In New York, waar de film- en tv-industrie elk jaar goed is voor zo'n vijf miljard dollar, krijgen producenten gratis hulp van politie en gemeente. Een speciale afdeling staat de makers van series als Law and Order bij. De afdeling regelt onder andere straatafzettingen, advies over de werkwijze van de politie en materieel. Ook het Pentagon heeft zo'n afdeling. Na lezing van het script kan gefilmd worden op vliegdekschepen en op luchtmachtbases.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden