Sukkel met schrijftalent

Ofschoon de titel Vijf laatste verhalen niet werd voorafgegaan door het lidwoord 'de', had het er veel van weg dat Frans Pointl (1933) in 1999 uitgeschreven was....

Arjan Peters

Aan zelfbeklag doet hij niet, en door zijn scherpe oog voor de kwetsuren van de kneuzen die hij op zijn pad treft, komt Pointl zelf telkens redelijk ongehavend uit deze verhalen te voorschijn. Hem trof in 2000 een hartkwaal waardoor hij in het ziekenhuis belandde, maar vergeleken bij de medepatien op zaal - een tandeloze kale Marokkaan, een Chinees wiens Nederlands zich beperkte tot het gebod 'Ethee', en een Modigliani-achtige, graatmagere tante van een jaar of zestig met een curieus 'smoelwerk' en rossig gekruld haar 'waar het vel van haar schedeltje doorheen schemerde' - was hij op afstand het beste af.

Hetzelfde geldt voor zijn ervaringen als vrijwilliger, toen hij twee jaar lang de rolstoel duwde van de 95-jarige Amsterdamse kenau Geertje. 'Jeroen Bosch had hier zeker inspiratie opgedaan', constateert Pointl als hij een vorkje meeprikt in de gemeenschappelijke eetzaal, te midden van kwijlende stumperds die door velerlei protheses overeind worden gehouden.

Laat Frans Pointl maar schuiven door het tranendal. Tragikomisch hoogtepunt van deze nagekomen bundel zijn de twee laatste verhalen, over de hopeloze relatie die hij in de jaren zestig had met koffiejuffrouw Corrie. Ze konden het met elkaar vinden, maar van echte liefde was geen sprake. Genadeloos beschrijft Pointl zichzelf als de sukkel die Corries Trabantje en linnenkast nog aan het afbetalen was toen zij allang een ander had.

Dat er geen redden aan was, blijkt als hij nadien van haar moeder hoort dat Corrie op gruwelijke wijze is verbrand, doordat in de keuken de butagasfles ontplofte toen ze een sigaretje opstak. 'Stel dat Corrie en ik waren getrouwd, dat zou een regelrechte ramp zijn geworden.' Toch richt hij een monumentje op voor de vrouw die hem uiteindelijk in schlemieligheid nog overtrof. Een sukkel met schrijftalent kan er tenminste iets van maken. Dat doet Pointl, zonder sentimentaliteit en in stijl - en die kan niets of niemand hem afnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden