Sukarno's dochter inzet van bloedige rellen in Jakarta

Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben duizenden aanhangers van de Indonesische oppositieleidster Megawati Sukarnoputri in Jakarta geprotesteerd tegen de pogingen van de regering en het leger om hun politieke idool buiten spel te zetten....

Reuter, AP

JAKARTA/MEDAN

Volgens een van de organisatoren van de protestmars zijn er 73 gewonden gevallen, van wie zes er ernstig aan toe zijn. De politie meldde 52 arrestaties .

Naar schatting drie- tot vijfduizend aanhangers van de Democratische Partij Indonesië (PDI) trokken naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hun woedde richtte zich tegen minister Yogie Suardi Memet omdat die is belast met het toezicht op de politieke partijen. Toen de politie met steun van het leger probeerde de betogers te verdrijven, braken er hevige vechtpartijen uit.

De bewindsman was echter niet op zijn ministerie aanwezig. Hij was in Medan (Noord-Sumatra), om een door naar schatting duizend tegenstanders van Megawati bijgewoond congres te openen.

Ook de chef-staf van het leger, generaal Feisal Tanjung, sprak de PDI-dissidenten toe. Zijn troepen hadden strenge veiligheidsmaatregelen getroffen rond het conferentiecomplex , en bovendien hadden de militairen zich belast met het regelen van de persaccreditaties. Generaal Tanjung ontkende echter dat hij zich mengde in de interne zaken van de PDI. Hij zei dat hij alleen was gekomen om te helpen 'al het potentieel en alle krachten in de natie te verenigen'.

Het congres is belegd met het kennelijke doel Megawati af te zetten als partijleider, en dat zal naar verwachting vandaag gebeuren. De man die het meest wordt genoemd als nieuwe partijvoorzitter is de vice-voorzitter van het Indonesische parlement, Surjadi. Deze was al eens voorzitter van de PDI, totdat hij in 1993 plaats moest maken voor Megawati Sukarnoputri.

Al in 1993 probeerde de regering met allerlei machinaties te verhinderen dat Megawati, een dochter van wijlen president Sukarno, tot partijleider zou worden gekozen. Kennelijk is het bewind-Soeharto bevreesd voor de populariteit die Megawati zich vooral onder fabrieksarbeiders, studenten en intellectuelen heeft verworven met haar kritiek op de in Indonesië wijd verbreide corruptie en het gebrek aan democratie.

Bij de laatste verkiezingen - die in 1992 nog zonder Megawati's deelname werden gehouden - groeide de kiezersaanhang van de kleine PDI uit tot 15 procent. De oppermachtige Golkar, waarvan alle ambtenaren verplicht lid zijn, zag zijn aanhang slinken van 73 tot 68 procent.

Overigens worden alle drie de politieke partijen en al hun kandidaten streng gescreend door het leger alvorens ze aan de verkiezingen mogen meedoen. Over een jaar worden er in Indonesië parlementsverkiezingen gehouden en de selectie van kandidaten is juist begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden