Suikerzoete foto's die neigen naar schilderkunst

IN DUITSLAND is iets pas goed als een professor het zegt, en daarom hoort modekoning Karl Lagerfeld sinds kort thuis in het rijtje van goede fotografen....

EDIE PETERS

Terwijl de meesten het houden op 'goh, wat aardig, nu die Lagerfeld wat moe raakt van zijn succes in de mode gaat hij fotograferen, zo te zien heeft-ie er de tijd voor', was Gruber tijdens de prijsuitreiking heel wat enthousiaster: 'Lagerfeld is een persoonlijkheid die belangrijke internationale fotografen inspireert, zelf met succes fotografeert en fantasievolle publicaties met eigen opnamen heeft vormgegeven. Wij eren zijn brede culturele prestatie.'

Volgens Gruber is Lagerfeld zelfs een voorvechter: 'Karl Lagerfeld doet zijn best het tijdperk van de Kunstphotographie terug te roepen uit het fin de siècle van de vorige eeuw. Hij is een schoonheidszoeker in een tijd waarin het lelijke - zich voordoend als geëngageerd - beter verkoopt.'

De tentoonstelling van zestig nieuwe foto's van Lagerfeld in Galerie Gmurzynska in een rustige villawijk in het Zuid-Keulse voorstadje Marienburg, sluit perfect aan op deze conservatieve visie. De mooie, maar suikerzoete kleurenfoto's neigen naar schilderkunst. Een effect, ontstaan door toepassing van een pigment-techniek die vorig eeuw ontwikkeld werd door Alphonse Poitevin.

Op licht kromtrekkend zwaar papier zien we klassieke poses van een Romy Schneider-achtige figuur met kleine tietjes, een grote kale neger met openvallende witte blouse wiens lippen naar de mond van een bevallig achteroverleunende dame in baljurk neigen, twee dames die al wijn drinkend genieten in een barokke paleiszaal en supermodel Cindy Crawford die een bandje van haar jurk langs haar opgetrokken, blote schouder naar beneden laat glijden.

In andere zalen zien we zwartwitfoto's van nachtelijk Parijs, een tuin van een prachtige mediterrane villa, een scheepswe partij en daarboven een wolkenluchtje dat een vliegende engel lijkt te vormen: Ohne Titel, 1996.

De expositie van Lagerfeld is een van de meer dan honderd tentoonstellingen die de komende tijd zijn te zien onder de noemer X. Internationale Photoszene Köln 1996. Mooi en lelijk, hard en zacht, waarlijk historisch en krabbelend in de marge, een festival van contrasten.

Edie Peters

Een keuze uit de foto-exposities in Keulen (bij het Kulturamt der Stadt Köln, de VVV en de grotere musea is een brochure beschikbaar met een volledig overzicht):

Karl Lagerfeld - Visionen. t/m 31 oktober in Galerie Gmurzynska, Goethestr. 65a, Marienburg (ma-vr 9.30-18 uur, za 10-14 uur).

Zeitenwende. Foto's van Hans-Jürgen Burkhard uit Rusland en van Marc Riboud uit het China van de afgelopen veertig jaar. T/m 3 oktober in de Josef-Haubrich-Kunsthalle, Josef-Haubrich-Hof 1 (elke dag 11-20 uur).

Lewis Hine - Human Documents. T/m 24 november in het Römisch-Germanisches Museum, Roncalliplatz 4 (di-vr 10-16 uur, za-zo 11-16 uur).

Ben Fernandez - I am a man. Werk uit de roerige jaren zestig in de Verenigde Staten, van de leraar van Diane Arbus en Larry Fink. T/m 18 oktober in het Amerika Haus, Apostelnkloster 13-15 (ma-vr 10-18 uur).

Benjamin Katz - Mit Künstlern leben: Katz fotografeerde het rijke Keulse culturele leven. T/m 17 november in Museum Ludwig, achter de Dom (di-vr 10-18 uur, za-zo 11-18 uur).

Erotische Photographie. Werk van Newton, Mapplethorpe, Saudek e.a. T/m 30 oktober in het Kunsthaus, Apostelnstr. 12 (ma-vr 10-18.30 uur, za 10-14 uur).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden