Suikerzieke rat krijgt alvleesklier

Getransplanteerde Eilandjes van Langerhans bij patiënten met suikerziekte kunnen blindheid en uitval van nieren voorkomen. Maar de getransplanteerde eilandjes hebben twee problemen: ze brengen het immuunsysteem van de patiënt in stelling en hebben een beperkte levensduur....

Medisch bioloog P. de Vos heeft, voorlopig alleen nog bij ratten, een oplossing gevonden voor de afstotingsverschijnselen en de korte levensduur. Hij promoveert op 11 december aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek..

Patiënten die lijden aan diabetes type 1 hebben een auto-immuunziekte. Het lichaam stoot de Eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier liggen, af. De eilandjes regelen de suikerspiegel in het bloed. Te veel schommelingen zijn gevaarlijk en soms zelfs dodelijk.

Insuline-injecties kunnen die schommelingen niet altijd voorkomen. Getransplanteerde eilandjes die de suikerspiegel regelen, zijn daarom soms een betere keus. Door de eilandjes vóór transplantatie in te pakken in een membraan van alginaat en polylysine, kunnen antistoffen en cellen van het immuunsysteem de eilandjes niet meer bereiken. Glucose en insuline kunnen de barrière wel passseren. Nadeel was dat de ingepakte eilandjes werden overwoekerd door cellen. De Vos heeft ontdekt dat zuivering van het alginaat dat probleem kan oplossen.

Een ander probleem was de korte levensduur van de eilandjes. Dat is het gevolg, zo bleek uit het onderzoek, van onvoldoende voeding. De getransplanteerde eilandjes zweven in de buikholte en hebben te weinig contact met bloedvaten. Met een klontje draden van polytetrafluoroethyleen is een soort kunstmatige alvleesklier gemaakt. De getransplanteerde eilandjes werden daarin opgeborgen.

Binnen een paar weken hechten zich bloedvaatjes aan dat orgaan, waardoor de eilandjes van bloed worden voorzien. Testen op ratten geven goede resultaten. Op dit moment worden de reacties van menselijke cellen op het nieuwe kapselmateriaal getest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.