Suikerplantages

Misschien is de volgende anekdote nog van enig nut voor u. In augustus 2002 vergaderde het kabinet- Balkenende I over de begroting voor 2003....

Ik kan met ironie terugkijken op de situatie dat minister Veerman (CDA)gewoon eigenaar kon blijven van twee suikerplantages, terwijl mij tot tweekeer toe werd verboden onbetaald verlof te nemen op Nyenrode. Ik vroeg aanJan Peter Balkenende of hij zich enige situatie kon voorstellen waarbij eenminister van VWS Nyenrode kon bevoordelen, en hij kon geen hypothetischvoorbeeld noemen. Niettemin moest ik volledig ontslag nemen in plaats vanmet onbetaald verlof te gaan, wat mij en mijn vrouw honderdduizenden euro'sheeft gekost.

Bevriende collega-hoogleraren economie in de VS, Israël en anderelanden kunnen altijd gaan werken voor de regering op basis van eenonbetaald-verlofafspraak. In Nederland mag dat niet, hoewel niemand kanuitleggen waarom niet, terwijl intussen Cees Veerman overloopt vanbelangenconflicten en zijn eigenbelang - in mijn ervaring in het kabinet - zelfs op grove wijze helpt beschermen.

Kuala Lumpur Eduard J. Bomhoff

Suikerplantages

Dank

Pilsje

Ganzenlever

Keuk

Sigmund

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden