Suiker in de pruimensoep

Catharina Zierikhoven schreef het Volkoomen Neerlandsch kookkundig woordenboek, voorgesteld in de Friesche keukenmeid en verstandige huishoudster (2e druk, 1791). Een waarlijk ABC-boek, van aal tot en met zuuring....

'Van deeze Vrugt zijn zeer veele soorten, die wel rijp zijnde, meest alle aangenaam van smaak en verkwikkende zijn, doch men houd ze niet voor zeer gezond, en dienen dus maatig gegeeten te worden; echter vind dit hoofdzaakelijk plaats ten aanzien van de slegte, gemeene en waterige soorten (...). In Duitschland droogt men zeer veel de zogenoemde Quetzen, en in Frankrijk worden de blauwe Damast-pruimen, de Perdigons en Brignoles daar toe gebezigt, welke alle tot ons worden overgebragt.'

Pruimen kun je stoven, drogen, maar ook inleggen: 'Hier toe gebruikt men meest de kleine groene Mirabellen en Isle verd; men moet dezelve plukken als ze bijna, maar niet volkomen rijp en week zijn; men legt ze in een confituur-fles, en doet er bij laagen tusschen, wat kruidnagels, foelie, heele peperkorrels, zout en lauriersbladen; vervolgens giet men er de beste wijnazijn over tot dat ze daar mede wel overdekt zijn, en men legt zuivere stukjes leijsteen boven op de pruimen, op dat ze altijd onder de azijn bedompelt zijn, want dit houd ze goed voor het bederft; ten laatsten bind men de fles met een blaas wel toe, en bewaart ze op een drooge luchtige plaats tot het gebruik, dienende deeze pruimen om bij gebraad, enz. te eeten, in plaats van agurkjes, kappers, enz.'

Er zijn tal van 'keukenmeiden', Hollandse, Gelderse, Stichtse, zelden echter is er in hun kookboeken iets regionaals te vinden. Maar Zierikhoven komt met een Fries recept: Om Pruim-soep, in Friesland Pruim en Bolle genoemt, te maaken. 'Kook anderhalf pond goede drooge pruimen in ruim water, er wat geraspte ciroenschil en kaneel, benevens behoorlijk zuiker en een goede klomp boter bijvoegende; laat ze zagtjes kooken tot dat ze wel gaar zijn, zorg draagende dat er de ruimte nat opblijve; hebt dan in een tinnen of koperen vertinde schotel heel dun gesneeden oudbakken wittebrood in gereedheid, giet hier het nat dat op de pruimen is er over, dat het brood wel doorweeke, legt er dan de pruimen op, dekt de schotel en zet dezelve op 't vuur en laat het een kwartiersuur zagtjes pruttelen, strooit er dan nog wat zuiker over en discht het warm voor. Men kan deeze Pruim en Bolle voor groote Huishoudingen, Kinders en Domestieken ook minder kostbaar maaken, neemt dan in de plaats van zuiker en wittebrood, sijroop en grofweiten-bolle, en laat er de kaneel uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden