Suïcide was het niet, maar hoe stierf Candice dan wel?

AMSTERDAM - Een onmogelijke liefde tussen een joodse Française en een Saoedische prins. Een bitter juridisch gevecht om de voogdij van hun dochtertje. En ten slotte een mysterieuze val vanaf de vierde verdieping van een luxe appartement bij de Champs-Élysées. Zie hier het verhaal van de 35-jarige Candice Cohen-Ahnine, dat veel Fransen bezighoudt en de autoriteiten voor tal van raadsels stelt.

Zelfmoord is al uitgesloten als doodsoorzaak. Maar hoe is Cohen-Ahnine dan wel aan haar einde gekomen? Kwam zij ongelukkig ten val toen ze naar binnen wilde klimmen via het raam van de buren? Was Cohen-Ahnine op de vlucht 'voor iets gevaarlijks' toen ze te pletter viel? En wat te denken van de verklaring van Cohen-Ahnines familie dat zij enkele dagen voor haar dood had verklaard dat zij zich bedreigd voelde?

Het zijn prangende vragen waar ook de Franse media antwoorden op zoeken. Daarbij wordt veelal met een beschuldigende vinger gewezen naar de mogelijke kwade genius achter het drama, de Saoedische prins Sattam al-Saud. Deze speelde ook een negatieve hoofdrol in het vorig jaar verschenen boek van Cohen-Ahnine, Rendez-moi ma fille (Geef mij mijn dochter terug), waarin zij haar liefde en lijden met de prins uit het olierijke Saoedische koninkrijk beschrijft.

Cohen-Ahnine verhaalde over hun ontmoeting in de Londense Browns nightclub, hun stormachtige relatie en hun breuk, nadat prins Sattam door zijn familie werd gedwongen met een nicht te trouwen en Cohen-Ahnine weigerde de rol van tweede vrouw in te nemen. Maar de Française vroeg vooral aandacht voor haar strijd om haar in 2001 geboren dochtertje Haya.

Haar relaas leest als een spannende film. Over haar vluchtige ontmoetingen met haar dochtertje, die gedwongen in de Saoedische hoofdstad Riyad moest blijven. Over Cohen-Ahnines gevangenschap in het paleis, omdat zij zich als moslima zou hebben bekeerd tot het jodendom - een misdrijf waar volgens de Saoedische wet de doodstraf op staat.

Dankzij een werkster die de deur openliet, wist Cohen-Ahnine alsnog naar de Franse ambassade te ontsnappen en keerde uiteindelijk terug naar Parijs. Daar begon ze in 2009 een voogdijzaak tegen prins Sattam, dat ze uiteindelijk begin dit jaar won.

Maar de prins heeft zich niets van de rechterlijke uitspraak aangetrokken. En hij zou voor Cohen-Ahnines dood zelfs hebben verkondigd dat hij desnoods met zijn dochter Haya zal schuilen 'net als (Osama) Bin Laden heeft gedaan'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden