Lezersbijdrage

Suggesties voor hervoming Islam

• Hervorm de islam wanneer een IS-terrorist een aanslag op burgers pleegt. De grootste uitdaging voor deze leiders ligt echter in het aangaan van de confrontatie met de islamitische leiders in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Door hen twee opdrachten te geven om aansluiting te vinden met de beschaving op aarde:

• Herschrijf de Koran in eenvoudige taal want het is een boek vol met te veel en te ingewikkelde woorden en verhalen voor de gemiddelde moslim. Zeker omdat 90 procent van de moslims analfabeet is. Haal daarnaast de haatdragende en gewelddadige passages eruit.

• Pas een deel van de vijf zuilen van de islam aan.

1. Voeg aan de geloofsbelijdenis (shahada) toe dat Allah niet de enige waarheid is en dat Mohammed mogelijk niet de laatste profeet is.

2. De rituele gebeden (salat of salah): prima, hou het zo.

3. Het geven van aalmoezen (zakat): prima, hou het zo. Mooiste punt van de islam.

4. Het vasten tijdens ramadan (sawm): als een moslim niet aan de ramadan mee doet is dat ook prima en niet strafbaar.

5. De pelgrimstocht naar Mekka (hadj): geef alle moslims vrijstelling. Mekka is lang niet heilig want inmiddels is Marbella voor de Saoediërs ook best wel heilig. Mekka mag een museum worden, net als Vaticaanstad. Het geld voor pelgrimage kunnen moslims beter gebruiken om het analfabetisme te bestrijden.

Als ik naar Marokko ga om mijn familie te bezoeken, loop ik nu trouwens een risico omdat ik openlijk bekendmaak dat ik afvallig ben.

Abdellatif Chehdaoui, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden