Commentaar

'Suggereren dat kabinet crisis kan verdrijven is miskenning van problematiek'

Suggereren dat het kabinet de recessie eenvoudig kan verdrijven, is een miskenning van de problematiek, schrijft Xander van Uffelen in zijn commentaar voor de Volkskrant.

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer in mei van dit jaar. Beeld anp

Door de continue reeks van nieuwe economische cijfers van Centraal Planbureau, Centraal Bureau voor de Statistiek en de Europese Commissie wordt Nederland er bijna maandelijks op gewezen dat de economie zich in een recessie bevindt. Ook de discussie over nut en noodzaak van bezuinigingen keert daardoor telkens weer terug. En aangezien de cijfers telkens net iets somberder zijn dan verwacht, ontstaat steeds opnieuw de schok dat Nederland toch zo slecht presteert.

De crisis doet ook pijn. Vooral burgers die hun baan verliezen, hun te dure huis niet kunnen verkopen of onevenredig opgezadeld worden met lastenverzwaringen voelen deze crisis aan den lijve. Het verklaart ook de toenemende wanhoop bij beleidsmakers en politici. Valt er niet iets te doen om de pijn te verzachten en de crisis te verdrijven?

Het lastige antwoord is dat de crisis niet na enkele kwartalen voorbij kan zijn. De Nederlandse economie heeft - achteraf gezien - in de jaren negentig langdurig op de pof geleefd. Door een combinatie van optimisme, gulle banken, kooplustige huizenkopers en een te vrijgevige overheid, hebben honderdduizenden Nederlanders zich te diep in de schulden gestoken.

Huizenbel
De huizenbel gaf extra groei in de jaren die al geweest zijn, maar verklaart ook waarom de economische recessie in Nederland nu in verhouding met omliggende landen zo diep en langdurig is. Daar komt bij dat Nederland kampt met het specifieke probleem van dalende pensioenuitkeringen.

Een simpele uitweg uit deze neergang is eigenlijk onhaalbaar. Nederland zal dus moeten accepteren dat schulden bij de overheid, bedrijven en huizenbezitters afgebouwd moeten worden en de economie als gevolg daarvan zwak presteert.

Door de heftige politieke en economische discussie over de bezuinigingen lijkt het haast wel of het kabinet de recessie met een fikse koerswijziging kan verdrijven. Als het roer maar om gaat - oftewel: als de bezuinigingen maar stoppen - zal het herstel snel intreden, zo is de suggestie. Het is een miskenning van de problematiek waarmee Nederland kampt.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden