Sudan stemt in met plan voor Darfur

De Sudanese regering heeft zondag ingestemd met het vredesvoorstel van de Afrikaanse Unie voor de regio Darfur. Zondag liep het ultimatum af dat de Afrikaanse Unie de Sudanese regering had gesteld....

AP en Reuters

‘De regering wenst te bevestigen dat zij de formele beslissing heeft genomen dit document te accepteren en bereid is het te tekenen’, staat in een communiqué van de leider van het onderhandelingsteam dat Khartoem naar het vredesoverleg in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft gezonden.

In het vredesvoorstel staat dat een deel van de rebellen in het nationale leger van Sudan zal worden opgenomen en dat de rest de wapens moet neerleggen. In ruil daarvoor wordt een Darfur-expert aangesteld als presidentieel adviseur, wordt erkend dat Darfur in het verleden is achtergesteld en gaat er meer geld vanuit Khartoem naar Darfur.

Bovendien voorziet het huidige voorstel in een referendum in 2010 over het samenvoegen van de drie deelstaten waaruit Darfur momenteel bestaat, zodat de regio meer politiek gewicht krijgt.

De opstandelingen van het Sudanese Bevrijdingsleger (SLM) voelen niets voor het vredesvoorstel.

Woordvoerder Saisaledin Haroun zei dat in het voorstel te weinig aandacht aan de veiligheid op de langere termijn is besteed. Hij wees erop dat niet wordt gerept van het ontwapenen van de Janjaweed en andere regeringsgezinde milities in Darfur.

Woordvoerder Ahmed Tugod van de andere rebellenfactie in Darfur, de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), zei dat de eisen dat een vice-president uit Darfur wordt aangesteld en de regio meer autonomie krijgt niet worden ingewilligd in het vredesvoorstel.

Ook voorziet hij problemen bij de uitvoering ervan. JEM zal dan ook niet tekenen tot ‘fundamentele wijzigingen’ in de tekst zijn aangebracht.

President Olusegun Obasanjo van Nigeria heeft er bij alle partijen op aangedrongen het akkoord zoals dat nu op tafel ligt, te ondertekenen.

In twintig Amerikaanse steden werden zondag betogingen gehouden tegen het conflict in Darfur. De grootste demonstratie was in Washington. Daar liepen tussen de tien- en vijftienduizend demonstranten mee, onder wie beroemdheden, zoals acteur George Clooney, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Elie Wiesel en Olympisch schaatskampioen Joey Cheek.

De demonstranten eisten dat de Amerikaanse regering meer doet om een einde te maken aan het conflict in Darfur, waar twee miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice riep China en Rusland op samen met de Verenigde Staten druk uit te oefenen op Sudan, zodat Khartoem troepen van de Verenigde Naties toelaat.

De Amerikaanse acteur George Clooney loopt zondag met zijn vader Nick naar het podium om een toespraak te houden tijdens een bijeenkomst in Washington tegen het conflict in Darfur. (AFP) Beeld AFP
De Amerikaanse acteur George Clooney loopt zondag met zijn vader Nick naar het podium om een toespraak te houden tijdens een bijeenkomst in Washington tegen het conflict in Darfur. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden