Sudan: onmiddellijk staakt-het-vuren in Darfur

KHARTOUM (ANP) - De Sudanese president Omar al-Bashir heeft woensdag een onmiddellijk staakt-het-vuren afgeroepen voor de West-Sudanese regio Darfur. Tevens roept hij de rebellengroepen op zich te ontwapenen. Die groepen vechten sinds 2003 tegen de regering in Darfur.

Niet-Arabische rebellen in het land voelden zich buitengesloten en namen de wapens op. Sudan sloeg keihard terug en zette het regeringsleger in, dat samen met de Janjaweed, een Arabische militie, hele dorpen platbrandde. Duizenden mensen werden vermoord en vele vrouwen zijn verkracht. Volgens waarnemers zijn sindsdien meer dan 200.000 mensen omgekomen en 2,5 miljoen mensen verdreven. Volgens Sudan zijn er tienduizend mensen omgekomen.

Sudan probeert met een diplomatiek offensief de VN Veiligheidsraad ervan te overtuigen geen gerechtelijke stappen tegen Bashir te ondernemen. Mogelijk wordt binnenkort een internationaal arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen hem uitgevaardigd wegens genocide in Darfur.

In april 2007 vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Ahmed Haroun, een minister in de Sudanese regering, en tegen Ali Kushayb, een leider van de beruchte Arabische Janjaweed-militie, wegens oorlogsmisdaden in Darfur. Sudan zegt beide mannen te hebben aangehouden. Volgens Sudan bestaat er geen wettelijke grond om Haroun te vervolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden