Sudan negeert ultimatum Veiligheidsraad

Sudan negeert het ultimatum van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om uiterlijk 30 augustus de gewelddadige Janjaweed-milities in de westelijke regio Darfur te ontwapenen....

ANP

De minister zei dat zijn regering zich niet laat leiden door tijdslimieten, maar wel de vredesgesprekken wil voortzetten. Dat vredesberaad heeft momenteel plaats in Abuja. Volgens al-Khalifa Ahmed kan het overleg met rebellengroepen uit Darfur nog wel vijf dagen duren. De Janjaweed, die de steun hebben van Khartum, zijn niet in Abuja vertegenwoordigd.

De Janjawweed-milities, bestaande uit Arabische Sudanezen, verdrijven sinds geruimte tijd de lokale zwarte bevolking in Darfur door gruweldaden te plegen. Anderhalf jaar geleden rees hier veel gewapend verzet tegen. Dat bestaat voornamelijk uit twee bewegingen: de SLN, de Sudanese Bevrijdingsbeweging en de JEM, de Recht en Gelijkheidsbeweging. Zij praten in Abuja met de Sudanese regering.

Vertegenwoordigers van beide verzetsgroepen zeiden donderdag pas tot ontwapening te zullen besluiten als er een acceptabel en uitgevoerd politiek akkoord ligt.

Het geweld in Darfur heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. De Veiligheidsraad heeft geëist dat ze worden opgevangen in veilige gebieden, maar daaraan is tot dusver slechts deels gehoor gegeven.

De gezant van de Verenigde Naties in Sudan, Jan Pronk, maakte donderdag duidelijk dat Sudan nog flink in actie moet komen 'omdat de situatie in Darfur nauwelijks is verbeterd'. 'De Janjaweed zijn nog altijd de grootste en de gevaarlijkste gewapende groep in Darfur', aldus de Nederlandse ex-minister.'We vragen niet dat de veiligheid in alle delen van Darfur verbeterd moet zijn in de tijd die nog resteert, maar wel in specifieke gebieden.'

Pronk sprak donderdag een recente verklaring van Sudan tegen dat de VN een lijst hebben gekregen met dertig namen van militieleden die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen in Darfur. De voormalige bewindsman zal op 30 augustus zijn bevindingen presenteren aan Kofi Annan, de secretaris-generaal van de volkerenorganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden