Sudan mist al lang perspectief

De dramatische situatie in Sudan wordt vaak verklaard uit etnische en religieuze conflicten...

Het bieden van noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in de West-Sudanese regio Darfur dragen, net als het treffen van strafmaatregelen tegen de strijdende partijen door de internationale gemeenschap, bij aan het totstandkomen van vrede in Darfur. Maar daarnaast moet de internationale gemeenschap actief meewerken aan het scheppen van een perspectief op een betere toekomst voor de zwaar getroffen bevolking. Zo'n perspectief kan een krachtige impuls geven aan de bereidheid van degenen die naar de wapens hebben gegrepen om nu naar de onderhandelingstafel te komen.

De gang naar de onderhandelingstafel duldt geen uitstel, gezien de dramatische gebeurtenissen in Darfur. Tienduizenden zijn gedood, talloze vrouwen zijn verkracht en ruim een miljoen burgers is op de vlucht geslagen. Niet alleen door overheden, maar ook in de media en via maatschappelijke organisaties wordt opgeroepen tot urgente maatregelen door de Sudanese regering.

Het gesprek dat minister Kamp en ik op 30 januari j.l. in Khartoem hadden met vice-president Taha, luidde een periode in van intensieve Nederlandse diplomatie die er toe bijdroeg dat het gesprek tussen regering en rebellen op gang kwam. Terwijl overleg tussen de strijdende partijen plaats vond in Tsjaad, Nairobi, Parijs en Gen, nam de eensgezindheid in de internationale gemeenschap over het nemen van maatregelen tegen Sudan toe. Thans werken de Afrikaanse Unie, de EU, de VN en de VS nauw samen om de druk op de regering en de rebellen op te voeren en te komen tot vrede in Darfur.

Voor blijvende vrede is het van belang dat we ons realiseren dat etnische en religieuze factoren alleen de crisis in Darfur niet kunnen verklaren. De oorzaken liggen ook in het gebrek aan perspectief op een betere toekomst voor Darfur, een gebied met heel beperkte natuurlijke hulpbronnen. Men trekt ten strijde om controle te krijgen over die schaarse hulpbronnen. Gebrek aan land en water zijn dan ook belangrijke oorzaken van het conflict in Darfur. Evan de voorwaarden voor vrede in de regio is dan ook het op gang komen van een proces van economische ontwikkeling dat de bevolking uitzicht biedt op een betere toekomst. Daartoe zijn opleidingen, basisvoorzieningen en infrastructuur vereist, zaken die in Darfur veelal ontbreken.

Het is dan ook noodzakelijk om naast het lenigen van de directe nood en het op gang brengen van de politieke dialoog, nu al te werken aan een lange termijnperspectief door bij te dragen aan een wederopbouwprogramma. Dit kan opgezet worden zodra de situatie in de regio dat toelaat. Sudan is een groot en onoverzichtelijk land en wederopbouw kost tijd. Elders in Afrika is een gat gevallen tussen noodhulp en wederopbouw, waardoor eerder beslechte conflicten weer oplaaiden. Een beleid gericht op het bieden van een perspectief kan bijdragen aan de oplossing van het conflict in Darfur het geeft mensen immers een reden de wapens neer te leggen en over vrede te onderhandelen.Nederland heeft, zeker ook als voorzitter van de EU, de plicht bij te dragen aan een actieve opstelling van de internationale gemeenschap. Daarom anticipeert Nederland op de wederopbouw van Darfur, hebben we de 'vrienden voor Darfur' opgericht, en heeft Nederland nu al 100 miljoen euro gereserveerd. Het is van groot belang dat de VN de conatie op zich nemen. Dat geldt nu voor de noodhulp, straks voor de wederopbouw, en dus ook voor de voorbereiding daarvan.

Vanzelfsprekend wordt de wederopbouwhulp alleen ter beschikking gesteld als er de Sudanese regering orde op zaken heeft gesteld in Darfur en als er een vredesakkoord is getekend tussen het Noorden en het Zuiden. Dat zijn absolute voorwaarden.

Intussen blijft Nederland zich sterk maken voor het verbeteren van de situatie in Darfur. Door het uitoefenen van politieke druk en het zonodig treffen van vergaande strafmaatregelen. Door het ter beschikking stellen van noodhulp.

Maar zeker ook door het scheppen van een perspectief voor een beter leven voor de bevolking in Darfur. De Verenigde Naties waren te laat met noodhulp.

Laten we nu niet weer te laat zijn met wederopbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden