Sudan dichter bij vrede

De Sudanese regering en de rebellen van het Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA hebben een belangrijke stap gezet naar een vredesakkoord. De VN-Veiligheidsraad zet extra druk op de ketel met een nieuwe resolutie....

ANP

Het vredesakkoord moet op zijn laatst op 31 december zijn ondertekend, verklaarden getuigen vrijdag. Khartoem en het SPLA zetten hun handtekening onder de intentieverklaring onder toeziend oog van VN-ambassadeurs van landen in de Veiligheidsraad. De voltallige raad is in Nairobi bijeen om zich te buigen over de situatie in Sudan, met name in de westelijke regio Darfur. Ook VN-gezant Jan Pronk zette zijn handtekening.

De rebellen van het SPLA vechten al sinds 1983 tegen de regeringstroepen. In die strijd zijn 1,5 miljoen mensen omgekomen. Meer dan vier miljoen mensen zijn uit hun huizen en dorpen verjaagd. De laatste twee jaar is stevig onderhandeld, maar dat verliep vaak moeizaam. Belangrijke struikelpunten zijn de voorwaarden voor een staakt-het-vuren en de precieze invoering van een uiteindelijk vredesakkoord. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties is het de eerste keer dat beide partijen zichzelf een deadline hebben gesteld om een akkoord te bereiken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdagochtend resolutie 1574 aangenomen over Sudan. De vijftien leden tellende raad stelt internationale hulp in het vooruitzicht als Khartoem vrede sluit met de opstandelingen in het zuiden. Voorts roept de raad de strijdende partijen in de westelijke regio Darfur op het geweld onmiddellijk te staken.

Ambassadeurs van de lidstaten van de Veiligheidsraad bereikten een dag eerder al unanieme overeenstemming over de ontwerptekst van de resolutie die de vrede in Sudan moet herstellen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN John Danforth zei donderdag: 'Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad zijn het eens over de ontwerptekst. Deze tekst zal morgen worden aangenomen.

Met resolutie 1574 roepen de Verenigde Naties Khartoem en de rebellen in het zuiden van het land op 'een blijvende vrede te sluiten en een bloeiend en verenigd Sudan op te bouwen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden