Succesvolle softbalploeg prijst 'mental coach' Susan

De coach en de speelsters van het Nederlands softbalteam komen er rond voor uit. Voor hen is Hans Susan een geweldige kerel....

Van onze medewerker

Peter Bruin

HAARLEM

Hij heeft de speelsters op weg naar Atlanta duidelijk gemaakt hoe belangrijk positief denken, of liever gezegd gedachtenbeheersing is. Gisteren deelde hij als volwaardig lid van de begeleidingstaf in de vreugde.

Agressief spelend en met veel uitstraling werd in het weekeinde in Haarlem concurrent Italië met 7-2 (zaterdag) en 4-0 (gisteren) verslagen en de hoofdprijs van het Olympisch kwalificatietoernooi veroverd: deelname aan de Spelen volgend jaar.

Na afloop werd Hans Susan door manager Ruud Elfers over het hek geholpen zodat ook hij op het veld de teamhuldiging kon ondergaan. Want hij hoort erbij. De mental coach feliciteerde de speelsters uitbundig.

Voor het eerst kwam hij moeilijk uit zijn woorden. Tijdens de wedstrijd stond hij aan de zijlijn zo luid te schreeuwen dat zijn stembanden niet meer goed functioneerden.

Vorig jaar werd Susan door de honk- en softbalbond ingehuurd om het vrouwenteam te begeleiden. Susan ging enthousiast aan de slag. De opleiding mental coaching volgde hij een paar jaar geleden bij de vermaarde Zweedse sportpsycholoog Lars-Erik Unesthal. Onlangs keerde hij terug uit Canada waar hij een congres over mentale training bijwoonde.

Het programma van Susan bij de softbalsters rust op een aantal pijlers. Ontspanning, concentratie, visualiseren, doelstellingen, positief denken, evalueren en het werken met een mentaal voorbereidingsplan. Zelf spreekt hij over het aanleren van vaardigheden.

'Dit hebben we ook in een soort klassikale situatie gedaan. We zijn er een half jaar mee bezig geweest. Ik ben hier nu meer als toeschouwer. Het werk heb ik in principe al gedaan'.

Susan zag er veel van terug op het Haarlemse softbalveld. 'Dat zie je en dat hoor je van de speelsters.' Hij is dik tevreden. 'Als ik de interviews lees keert mijn naam regelmatig terug. Dat betekent dat het toch effect heeft gehad'.

Hij ziet zijn werk meer bij de ploeg terug dan bij individuele speelsters. 'Het team is hechter geworden en gegroeid. We hebben oefeningen gedaan waardoor er meer respect voor elkaar is ontstaan. Maar dat is niet alleen mijn verdienste. Het is de verdienste van de hele coachingstaf. Ik heb er slechts een bijdrage aan geleverd'.

Voor elke wedstrijd van het Nederlands team werd iets verzonnen om de ploeg startklaar te krijgen. 'In de entourage waarin we ons ophouden kwam de kleur goud veel voor. Om steeds te wijzen waar het allemaal om gaat, de kwalificatie'.

Maar er was nog meer. Elke wedstrijd werd het Beest gekozen, de speelster die iets speciaals presteerde. 'Er mag best een bepaalde agressiviteit in zitten'.

Behalve met softbalsters werkt Susan met tennissers en atleten. Hij noemt geen namen. 'Want men zegt hier in Nederland al snel dat het niet helemaal koosjer is als je mentaal wordt begeleid'.

Hij verwijst naar de speelsters. 'Vraag het maar aan hen'. Pitcher Anouk Mels is tevreden met de coach. 'Als je aan slag staat moet je niet denken dat je op het honk moet komen. Je moet denken dat je contact met de bal moet maken. Dan komt de honkslag vanzelf. Dit is voor ons een heel andere manier van denken'.

Mels staat open voor de tips, al wordt er wel eens lacherig over gedaan als ze er met vrienden of kennissen over praat. 'Er zijn ook dingen bij waarvan ik zeg, dat hoeft niet voor mij. Maar ook dingen waar we juist heel veel aan hebben.'

Een paar weken geleden werd Italië in eigen land nog Europees kampioen. Het Nederlands team had kort tevoren deelgenomen aan sterk bezette toernooien in Californië en Vancouver waar ook de wereldtoppers Debbie Doom en Lisa Fernandez aanwezig waren. Het niveau lag daar zo hoog dat de softbalploeg moeite had met de omschakeling. Italië ging met de titel aan de haal. In het weekeinde volgde de rijkelijk beloonde revanche. Eerder plaatste de nationale honkbalploeg zich al voor Atlanta.

In het Haarlemse Noordersportpark trad Nederland in het eerste finaleduel aan met Inez Hollander op de heuvel. Het werd háár wedstrijd en dat was verrassend.

In de winter vernam pitcher Hollander dat ze uit de selectie zou worden verwijderd. Er werden vraagtekens gezet bij haar mentaliteit. Hollander eiste duidelijkheid van coach Elfers en kreeg toestemming te laten zien wat ze waard was.

Hollander ging aan het werk. Ze trainde veel en hard, werd beter dan concurrenten als Hammink en Sanches en is inmiddels, na Mels, tot tweede pitcher van het Nederlands team benoemd. Aan het einde van dit seizoen zal ze waarschijnlijk haar club, het Haarlemse Sparks, verruilen voor het Santpoortse Terrasvogels.

Tegen Italië was Hollander zaterdag in goede doen. Als ze weer een Italiaanse had uitgeschakeld, het aantal zou oplopen tot tien, balde ze steevast haar vuist, keek ze giftig naar de weglopende tegenstandsters en gilde ze 'opzouten, muts'. Een manier om te ontladen, merkte Susan op.

De tweede finalewedstrijd werd beslist door een homerun van Marjolein de Jong en een tweehonkslag van Jacqueline de Heer waarmee ze drie teamgenoten over de thuisplaat stuurde. Maar ook pitcher Anouk Mels leverde een grote bijdrage aan de triomf. Ze was niet in haar beste doen, maar goed genoeg om de wedstrijd naar haar hand te zetten.

'Ik weet niet waaraan het lag. Misschien toch de spanning'. Mels sloot het duel desondanks op grootse wijze af. De laatste drie tegenstandsters werden met drie slag uitgeschakeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden