Succesvolle opstand van de kleine sportbonden

Erica Terpstra werd gisteravond gekozen tot voorzitter van NOC* NSF. Zij werd naar de streep gedragen door kleine bonden en een omvangrijke VVD-lobby....

Van onze verslaggever John Volkers

Hockeybondvoorzitter André Bolhuis, een invloedrijk man in de sportwereld, zei in de pauze van de voorzittersverkiezing dat hij de bemoeizucht van de VVD-politici beu was.

Dat Erica Terpstra een 'politiek praatje' had gehouden, 'vooruit', maar dat die Haagse lui zich met een sportverkiezing hadden bemoeid, dat ging hem te ver.

Even later werd hij geattaqueerd door VVD-kamerlid Jan Rijpstra, die wilde weten op wie Bolhuis doelde. Hij was het zeker niet en hij kende geen parlementariërs uit zijn partij die zich in de sportzaken gemoeid hadden.

De waarheid was, daar kwam Rijpstra snel achter, dat senatoren en invloedrijke leden in het land zich voor Terpstra hadden uitgesloofd. De naam Benk Korthals viel.

Na de door Terpstra gewonnen verkiezing bleken ijverige VVD'ers zich zelfs in de zaal op te houden. Wim van der Stek, preses van de Sportbond Moderne Vijfkamp SMV, had zijn stem aan Terpstra gegeven. Hij had al jaren veel contact met haar, bekende hij. Van der Stek is een voormalig lid van het hoofdbestuur van de VVD.

Van der Stek werd gesecondeerd door Erik van Heijningen, de voorzitter van de zwembond. Die is gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, namens de VVD. Hij is preses van de grootste bond (acht stemmen) die Terpstra's kandidatuur steunde. 'Maar toch hebben we serieus geselecteerd. Niet gezegd: Erica, de oudzwemkampioen, die is van ons. Maar serieus gekeken. Haar werk spreekt aan en nog belangrijker is: ze kent de gangen in Den Haag als geen ander.'

De VVD-lobby werd ondersteund door Terpstra's omvangrijke werk bij de kleine bonden. Ze bezocht, belde, mailde de kleinere van de 71 sportbonden, toen haar duidelijk was dat de grote bonden stevig partij hadden gekozen voor Vreeman. Van der Stek van de SMV erkende de grote sympathie voor Terpstra bij de kleine partijen in het Nederlandse sportlandschap.

Hij benoemde de geschiedenis van gisteravond tot 'de opstand van de kleine bonden'. De kleine bonden laten zich aanspreken door 'het echte mens' dat Terpstra is, zo sprak de SMV-preses. 'En het is bij haar laagdrempelig. Je kunt haar altijd aanspreken.'

Frank Adema van de handboogbond viel hem bij. Hij had gekozen voor de vrouw Terpstra, zoals 69 procent van de Nederlandse bevolking volgens een Maurice de Hond-enquête zou hebben gedaan, maar ook om het lef van de kleine bonden eens te tonen. 'Om nu eens een keer voor onze mening uit te komen en ons niet te schikken naar de grote bonden. Dit is heel goed voor de sport. Want het gaat hier niet om handboog, of tennis, of hockey, het gaat om de sport.'

Terpstra was ook te sterk voor tegenstrever Vreeman, omdat die naast allerlei politieke en stijlverschillen te veel de zekerheid toonde dat het wel goed zou komen. De Zaanse burgemeester zat gisteravond nog aan, in een kenmerkende tafelbezetting, met de binnenkort verdwijnende voorzitter Blankert en de spindoctor van de hockeybond, Johan Wakkie.

'De arrogantie van de macht is afgestraft', sprak VVD'er Rijpstra, toen de nacht over Papoendal begon te vallen. 'Ruud geloofde het wel een beetje. Hij dacht dat het goed zat', sprak Bolhuis, 'maar Erica bleek actiever. Zij heeft er de laatste weken zoveel energie ingestoken.'

De nieuwbakken voorzitster begon haar werk direct al. Zij trachtte op de stoep van Papendal een aanstaande bestuurscrisis te voorkomen. Mensen die tegen haar gestemd hadden in de voorronde, bij de door Vreeman gewonnen bestuursvoordracht, telden hun zegeningen. Zij weten niet of zij bij een nieuwe wind in het NOC* NSF wel rustig kunnen aanblijven.

De tornado zelf, Erica, kondigde aan dat zij uit het beeld van de camera's een rustig, diplomatiek mens kan zijn dat het bestuurswerk meer dan behoorlijk beheerst. Maar gekozen werd zij vooral wegens haar overweldigende warmte en populariteit. Het verhaal van haar 185.000 voorkeursstemmen bij de Kamerverkiezingen past bij Terpstra's overwinning van gisteravond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden