Succes 'stem op een vrouw' heeft wrange bijsmaak: slechts eenderde van de Kamer is vrouw

Een simpel advies ging deze campagne als een lopend vuurtje door (feministisch) Nederland: maak de samenstelling van de Kamer vrouwelijker door op een laaggeplaatste vrouw te stemmen. Juist die vrouwen die net buiten de peilingen vielen, konden de feministische stem goed gebruiken.

Lilianne Ploumen komt namens de PvdA in de Kamer. Beeld null
Lilianne Ploumen komt namens de PvdA in de Kamer.

De actie van stichting Stem op een vrouw lijkt geslaagd. Isabelle Diks, de nummer 19 van GroenLinks, komt met zo'n 25 duizend stemmen alsnog in de Kamer. Volgens de peilingen kon GroenLinks achttien zetels halen, Diks viel daar net buiten. Uiteindelijk werden het er veertien, één daarvan is alsnog voor haar. De nummer 14 van de lijst is ook een vrouw: Lisa Westerveld. Ook zij heeft genoeg stemmen gehaald, een kleine 18 duizend. De nummer 13, Paul Smeulders, moet zijn zetel afstaan.

Bij de PvdA komt Lilianne Ploumen met voorkeurstemmen alsnog in de negenkoppige fractie. De minister van Ontwikkelingssamenwerking vergaarde de afgelopen maanden veel populariteit met haar abortusfonds, dat zij oprichtte nadat Trump geld voor internationale abortusorganisaties schrapte. Ploumen stond op plek tien. Ze haalt zo'n 22 duizend stemmen. De winst van Ploumen gaat ten koste van nummer negen, een man: William Moorlag.

Toch heeft de uitverkiezing van Diks, Westerveld en Ploumen een wrange bijsmaak: slechts eenderde van de nieuwe Kamer is vrouwelijk. Dat is het laagste aantal sinds 2002. Na de daling in 2012 neemt het aantal vrouwen in de Kamer opnieuw af.

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betreurt dit. 'Hoe diverser de samenstelling is, hoe beter de besluitvorming.' De Kamer moet volgens haar een afspiegeling van de samenleving zijn. Bij haar partij, de PvdA, wordt een strikt om-en-om-principe gehanteerd bij het samenstellen van de kandidatenlijst. Het grote zetelverlies van die partij is een van de redenen voor de daling van het aantal vrouwelijke Kamerleden.'Het lijkt alsof alleen linkse partijen actief bezig zijn een lijst samen te stellen met evenveel vrouwen als mannen.'

Verbeet wijst op het opvallende feit dat er van de gekozen partijen ook maar één vrouwelijke lijsttrekker is. 'Gelukkig is er voor de formatie nu een vrouwelijke verkenner aangewezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden