Succes 'Kony 2012' bezorgt maker psychose

Bij de Amerikaan Jason Russell, die onlangs wereldfaam vergaarde met zijn documentaire Kony 2012, is een psychose vastgesteld. De 33-jarige filmmaker moet volgens zijn echtgenote de komende weken in het ziekenhuis verblijven.

AMSTERDAM - Russell werd vorige week in San Diego in verwarde toestand aangehouden. De oprichter van de hulpinstantie Invisible Children rende in zijn onderbroek en al schreeuwend over straat. Hij beschadigde auto's, maakte obscene gebaren en beukte met zijn vuisten op het trottoir.

Volgens zijn echtgenote werd Russells gedrag niet veroorzaakt door alcohol of verdovende middelen. Evenmin zou hij zijn ontspoord door stress en uitputting. Artsen hebben de diagnose 'korte reactieve psychos' vastgesteld. Dat is een kortdurende waantoestand die is te herleiden tot één duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Russell zou volgens zijn echtgenote zijn bezweken onder de lof en hoon waarmee hij is overstelpt na het plotselinge succes van zijn documentaire Kony 2012 . De Amerikaan maakte de 30 minuten durende film over de wrede Afrikaanse rebellenleider Joseph Kony in de hoop zijn arrestatie te bewerkstelligen.

Bijna 85 miljoen mensen bekeken de documentaire op internet. Kony, maar ook Russell, werden door de film van de een op de andere dag wereldwijd bekend.

Kony is de leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA), dat begin deze eeuw in Oeganda duizenden kinderen ronselde om als soldaat of seksslavin te dienen. Sinds 2006 is de LRA-leider niet meer in Oeganda. Kony zou nu in de Centraal-Afrikaanse Republiek dood en verderf zaaien.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) is sinds 2005 op zoek naar Kony en enkele van zijn medestrijders van de LRA. Ze worden beschuldigd van tal van mensenrechtenschendingen.

Na Russells documentaire Kony 2012 is een internationale Afrikaanse strijdmacht van 5.000 militairen opgericht om de voortvluchtige Kony te arresteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden